Nézőpont: a korábbinál is nagyobb győzelmet arathat a Fidesz-KDNP

De a DK is nagy nyertese lehet az EP-választásnak.

Az öt évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet arathat a Fidesz-KDNP a vasárnapi európai parlamenti választáson, a DK, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd pedig holtversenyben végezhet a második helyen – tájékoztatta a Magyar Nemzet számára készített legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeiről a Nézőpont Intézet kedden az MTI-t.

A kormánypárti közvélemény-kutatók szerint

a szavazatok 54 százalékát szerezheti meg a Fidesz-KDNP az európai parlamenti választáson, ezzel az eredménnyel pedig – a korábbi 12 helyett – 13 mandátumhoz juthat a kormánypárti lista.

A második helyen jelenleg hármas holtverseny van: a DK, a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd is 10 százalékos eredményre számíthat, azaz 2-2 mandátumot szerezhet. Gyurcsány Ferenc pártja ezzel beérte a két, korábban nála nagyobb táborral rendelkező ellenzéki erőt, tehát a DK lehet a nagy nyertese az EP-választásoknak – közölték.

32 százalékos részvételi hajlandóság mellett bejuthat az Európai Parlamentbe a Momentum és az LMP is, a Momentum 6 százalékot szerezhet, az LMP pedig 5 százalékos eredményben reménykedhet, ami egy-egy mandátumhoz lenne elegendő.

A szavazatok 3 százalékára esélyes a Kétfarkú Kutyapárt, a Mi Hazánk pedig 2 százalékos eredményt érhet el, így egyik sem kerül be az EP-be – derül ki a felmérésből.

A Nézőpont Intézet május 2. és május 19. között 4000 ember személyes megkérdezésével végezte reprezentatív kutatását.

Kapcsolódó hírek