Orbán médiabirodalmát akarta másolni a leleplező videóval megbuktatott osztrák alkancellár

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár kezet fog tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár kezet fog tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Súlyos korrupciós botrányba keveredett Heinz-Christian Strache, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

Egy rejtett kamerás felvétel szerint Strache

a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

Miután a felvétel kikerült, a 49 éves osztrák szélsőjobboldali politikus jobbnak látta, ha beadja lemondását, ezt az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz kancellár elfogadta. Strache a párt éléről is távozik, Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.

A beszélgetés során a szélsőjobboldali politikus többször is Orbán rendszerével példálózott, mondván,

olyan médiaviszonyokat szeretne, mint Magyarországon, ahol például egy érdekes figura, Heinrich Pecina összevásárolt egy csomó médiát a miniszterelnöknek.

Szombati sajtóértekezletén a politikus egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, azzal a szándékkal, hogy „felrobbantsák” az osztrák kormánykoalíciót.

Kapcsolódó hírek