Bulvár

Pottyondy Edina Bayer Zsoltnak: „burzsuj, vén, csoffadt fasz”

Bűnügy

Megölte ismerősét egy 30 éves férfi Budapesten

Életmód

24.hu: fejenként egymillió forintot kér a veszprémi érsek az egyházmegye papjaitól

Elsöprő Fidesz-győzelem jöhet az EP-választáson

Harta ViktorHarta Viktor

Messze a legjobb eredményt érheti el a Fidesz a május 26-i EP-választáson nemzeti szinten az Európai Unióban, valamint listás rendszerben is összejöhet a kétharmad

írja a 444.hu abban a terjedelmes elemzésben, melyet a közelgő voksolás kapcsán készítettek.

E szerint a listás, azaz a teljesen arányos rendszerben a 21 kiosztható mandátumból 14-15-öt húzhat be a nagyobbik kormánypárt. Ha ez összejönne, a Fidesz könnyebben verhetné az asztalt az EU-ban, mikor a kormány vitatott intézkedései kerülnének napirendre, emellett az ellenzék őszi választásokra való felkészülését is megnehezíteni egy újabb választási kudarc.

A lap úgy értékel, a májusi EP-választáson nagyobb arányú lehet a részvétel, mint öt éve: akkor a jogosultak 29 százaléka voksolt, most felmérések 45-50 százalékos érdeklődést mutatnak.

50 százalékos részvétel mellett az 55 százalékos győzelemhez a Fidesznek 2,2 millió szavazatra lenne szüksége a kétharmadhoz, ami 600 ezerrel kevesebb, mint amennyit 2018-ban, az országgyűlési választáson kapott.

A 444.hu megjegyzi: a Fidesznek most érdeke a saját szavazóinak mozgósítása. Minél többen mennek el ugyanis voksolni, annál több szavazat kell az 5 százalékos bejutási küszöbhöz. 2014-ben 116 ezer szavazat kellett egy EP-mandátumhoz, most 200 ezerre saccolják a küszöböt.

A legtöbb mérés a Fidesznek 50 százalékot jósol. Az ellenzéki pártok közül az 5 százalékos küszöb átlépésére teljes magabiztossággal csak a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd lista számíthat, őket 10 százalék fölé mérik. A DK is az 5 százalék felett van stabilan, a Momentum épphogy, az LMP, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt viszont a jelek szerint nem tud majd politikust delegálni az Európai Parlamentbe.

Ezek is érdekelhetnek

Százból csak 6 fiatal dolgozna még 2033-ban is Magyarországon

Kvíz: Ki mondta? Orbán Viktor vagy egy gyakorló elmebeteg?

Kubatov Gábor: kétszáznégy nap múlva véget lehet vetni a „rémálomnak”

A kormány napjai meg vannak számlálva: Tüttő Kata vezeti az MSZP EP-listáját

Fidesz: Gyurcsányék háborúba sodornák az országot, elajándékoznák fegyvereinket!

„Faszagyerek, igazi államférfi” – ezek Orbán Viktor legjobb tulajdonságai a fideszesek szerint