Berágtak a tajvaniak a Debreceni Egyetem pitiánersége miatt

Berágtak a tajvaniak a Debreceni Egyetem pitiánersége miatt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kisebb diplomáciai botrányt okozott a kormányhoz hű Debreceni Egyetem azzal, hogy a tajvani diákoknak megtiltotta, hogy Tajvan vagy Kínai Köztársaság név alatt vegyenek részt az International Food Day-en. Az egyetem ezzel látványosan Kína mellé állt a két ország sok évtizedre visszanyúló konfliktusában. A Debreceni Egyetem döntését a tajvani külügyminisztérium is elítélte.

A Focus Taiwan cikke szerint

a döntés hátterében az Orbán-kormány áll, amely Kína budapesti nagykövetségének a nyomására szólt a Debreceni Egyetemnek, hogy ne jelenhessen meg a gasztrofesztiválon a Tajvan országmegjelölés.

Miután a szigetország budapesti képviseleti irodája tiltakozását fejezte ki az oktatási intézménynek az Országgyűlés „Tajvan-barát” képviselőin keresztül, a diákok végül kinyithattak egy Tajvani ételek feliratú büfét.

„Magyarország kormányának tartózkodnia kell a tajvani diákok diszkriminálásától, elkerülendő a negatív hatást a két ország képviselői közötti kapcsolatokra”

– idézi Tajvan budapesti képviseleti irodájának közleményét a 168 Óra.

Tajvan politikai státusa vitatott, mivel a Kínai Népköztársaság egyik saját tartományának tekinti Tajvant, a Kínai Köztársaság azonban önálló államnak tekinti magát. Tajvan nem tart fent diplomáciai kapcsolatot a világ országaival, ezért alig több mint tucatnyi állam ismeri el önálló országként (Magyarország nem tartozik közéjük).

A Debreceni Egyetem az utóbbi években látványosan igyekszik megfelelni a kormány elvárásainak, Putyinnak díszpolgári címet adományozott, Matolcsy György és Mocsai Lajos pedig díszdoktora lett az intézménynek. Az egyetem vezetőjét, Szilvássy Zoltánt 2013-ban a szenátus nem támogatta, Balog Zoltán miniszter mégis őt javasolta rektornak.

Kapcsolódó hírek