Megszüntették a nyomozást a 4-es metró ügyében

Bűncselekmény hiányában megszüntette a 4-es metró ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda – írja az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatására hivatkozva a kormányközeli PestiSrácok.hu.

A lap felidézte, a Miniszterelnökség 2017 elején tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban még, miután az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) – mely Orbán vejének, Tiborcz István volt érdekeltségének, az Eliosnak is vizsgálta viselt dolgait – megállapította

a metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el, többek között hűtlen kezelés, csalás, vesztegetés és adócsalás gyanúja is felmerült.

A beruházásra 76 milliárd forint ment el, 59 milliárd forint ebből uniós hozzájárulás volt. Az OLAF szerint a szabálytalan szerződések a teljes összeg 60 százalékát, mintegy 280 milliárd forintot érintenek, az ügylet mintegy 166,9 milliárd forint kárt okozhatott.

A Magyar Hang szerint az OLAF-jelentés külön kiemelte a metró áramellátó és vonatvezérlő rendszerét 31,7 milliárd forintért kiépítő Siemens AG szerepét az ügyben. A gyanú szerint bennfentes információknak köszönhetően sikerült elnyernie a tendert.

Mint írták, a Siemens az MSZP volt pénztárnokához, Puch Lászlóhoz köthető Media Magnet Kft.-n keresztül 331,2 millió forintot osztott szét a szerződés megkötésében befolyással rendelkezők és döntéshozók, a város politikusai, független mérnökök és a BKV alkalmazottai között ösztönzésként.

Kapcsolódó hírek