Tolmáccsal érkeznek az ukrajnai „magyar” betegek a kisvárdai kórházba

Annyira magyarok, hogy a nyelvet sem beszélik.

Tolmáccsal érkeznek az ukrajnai „magyar” betegek a kisvárdai kórházba
Fotó: kisvardakorhaz.hu

Sok olyan ukrán-magyar kettős állampolgár jár orvosi kezelésre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárda kórházba, akik nem is tudnak magyarul – írta meg a Népszava.

Emlékeztetnek, a magyar jogszabályok szerint a nyugdíjasok – akkor is, ha kettős állampolgárok – biztosítottnak számítanak, aki nem biztosított, az pedig havi 7500 forintért megválthatja jogosultságát az egészségügyi szolgáltatásra.

Ez pedig érdekes helyzetet szült Kisvárdán. A Népszava hivatalos statisztikát nem talált ugyan, de kórházi dolgozók elmondása nyomán azt írják,

nagyjából minden hatodik, hetedik ellátott beteg ukrán-magyar kettős állampolgár lehet, részük pedig egy szót sem beszél magyarul.

A Népszava munkatársa egy tolmáccsal is találkozott a helyszínen, aki éppen két idős beteget kísért. Egy beteg pedig azt panaszolta, egyre tovább tart kivárniuk a sorukat, mert a „protekciósok” soron kívül bemennek a helyiek előtt. A panaszos szerint főleg a tehetősebbek jönnek át az ukrán egészségügyhöz képest még így is jobb magyar orvoslás vendégszeretetét élvezni.

Kapcsolódó hírek