Lesöpörte az oltásellenesek érvelését az Alkotmánybíróság: elvehetik a gyereket, ha nem kap védőoltást

Kimondták, attól még, hogy a szülő hülye, a gyereknek jár a védelem.

Elutasította egy oltásellenes szülő panaszát az Alkotmánybíróság, amely arra irányult, hogy a testület állapítsa meg egy gyermek családból való kiemeléséről szóló döntés alaptörvény-ellenességét. A határozat ugyanis azt mondta ki, igenis elvonhatják a szülők nevelési jogát, ha azok a kötelező védőoltásokat jogszerű indok nélkül tagadják meg gyermeküktől.

Az Index ismertetése szerint a döntés egy olyan pár ügye kapcsán született, akik 2015-ben született gyermekük esetében

nem csupán a védőnői szolgáltatásokból nem kértek, hanem mindennemű, kötelező és szabadon választhatóan választható oltás beadását is elutasították.

A hatóságok és a később ezeket vizsgáló bíróságok álláspontja szerint viszont azzal, hogy a szülők tudatosan kivonták gyermeküket az egészségügyi és gyermekvédelmi szervek látóköréből, kontrollálhatatlanná vált a gyerek egyedi egészségi állapota, testi és értelmi fejlődése is a magyar állam számára, ami a társadalom szempontjából is veszélyes.

Az oltásellenes szülő a lelkiismereti és vallásszabadsága sérelmére hivatkozott, de végül az Alkotmánybíróság kimondta,

végső esetben a szülőnek a gyermeket súlyosan veszélyeztető, a hatóságokkal való együttműködést megtagadó magatartása esetén alkotmányosnak minősülhet a gyermek családból való kiemelése.

Kapcsolódó hírek