Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Mentálisan sérült betegeket verhettek egy baranyai szociális otthonban

Vizsgálatot indított az ombudsman a Baranya megyei önkormányzat fenntartásában működő mozsgói szociális otthon kapcsán – írja a Népszava – miután több olyan felvétel jutott el az alapvető jogok biztosához, melyek felháborító bánásmódról és bántalmazásokról készültek.

Az ombudsman jelentése szerint az egyik videóban az látható, amint

egy, az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő embert ütlegelnek.

Egy másik, fürdetés közben készült felvételen pedig az látszik, amint egy fehér köpenyes dolgozó fürdet egy férfit, akit többször megüt, míg ugyanabban a helyiségben egy női ellátott várakozik anyaszült meztelenül.

A Népszava azt írja, az esetet bejelentő szerint a mozsgói szociális otthonban előfordul, hogy a gondozottakat fürdetés előtt seprűvel söprik le, majd egyetlen szivaccsal mossák át őket. Úgy tudni, kevés a fogkefe is, és azokat is egy

lyukas zacskóba téve mossák a mosógépben.

A lap szerit mintegy 60 férfi ellátottra két borotva jut, a körülmények miatt gyakoriak a fertőzések, betegségek, nincsenek biztosítva a gondozottak megfelelő ellátásának feltételei, a lakók életkörülményei sivárak, gondozásuk embertelen.

Az ombudsman felkérte a mozsgói intézményvezetőt, hogy vizsgálja ki, történt-e bántalmazás, és ha igen, gondoskodjon az elkövetők felelősségre vonásáról, a további esetek megelőzéséről.