Orbán: „Az egyházi közösségek támogatása az egész nemzetnek jó gyümölcsöket terem”

Orbán Viktor miniszterelnök (j) Csák Zsolt főgondnokkal (b) és Veres Gábor lelkésszel beszélget a felújított pesterzsébeti Klapka téri református templom felavatása alkalmából tartott istentisztelet előtt 2019. április 7-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) Csák Zsolt főgondnokkal (b) és Veres Gábor lelkésszel beszélget a felújított pesterzsébeti Klapka téri református templom felavatása alkalmából tartott istentisztelet előtt 2019. április 7-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A keresztény kultúra minden erő forrása – magyarázta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Pesterzsébeten, a Klapka téri református templom felszentelésének hálaadó ünnepén.

A miniszterelnök felelevenítette, 80 évvel ezelőtt a pesterzsébetiek úgy döntöttek, templomot építenek, amivel „elindult egy nagyszerű, szövevényes, felemelő történet”. Úgy fogalmazott: van úgy, hogy a szép tervek az íróasztal fiókjába kerülnek, rosszabb esetben megsemmisülnek, a nagy vállalkozást pedig fel kell adni, és nem csak épületek juthatnak ilyen sorsra, zátonyra futhatnak így nemzetépítő reformok, tudományos eredmények és még a szellemi-lelki építkezés is.

Ám – folytatta – „ilyenkor jön a fordulat, a mégis: ez a mi történelmünk kulcsszava. Mégis, minden akadályozó és ártó erő, hátráltató külső körülmény ellenére egyszer csak eljön az idő, amikor újra megnyílik egy ajtó, előkerülnek a tervek, újjászületik az összefogás, előteremtjük az anyagiakat is, és akik mindvégig kitartottak, boldogan látják a beteljesedést”.

Orbán Viktor arról is magyarázott,

az egyházi közösségek támogatása az egész nemzetnek jó gyümölcsöket terem, mert az egyház megannyi szolgálatot lát el, amelyek nélkül „mindannyian szegényebbek lennénk”.

Kapcsolódó hírek