Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Évtizedes mélyponton a magyarországi szegénység

Mélyebbre süllyedt hazánkban a szegénység, és a szegénységi küszöb alatt élők átlagjövedelme sem növekszik kellő ütemben – írja az Eurostat friss adatai nyomán a Privátbankár.hu.

A relatív szegénységi rés azt fejezi ki, hogy a szegénységi küszöb alatt élők helyzete mennyire intenzíven rossz, és az átlagos keresetük mennyire van távol azokétól, akik statisztikai szempontból már nem tekinthetőek szegénynek.

Magyarországon éves szinten 1 006 249 forint volt a szegénységi küszöb 2018-ban a KSH adatai alapján, ez havi bontásban 83 855 forintot jelentett.

Magyarul az ennél kevesebb jövedelemből élők számítanak statisztikailag (is) szegénynek.

A Privátbank megjegyzi: a szegénységi mutató 2014-ben kisebb csúcspontot ért el, aztán az évek során csökkenni kezdett – egészen 2017-ig javult a hazai szegények lemaradása. Ehhez képest egészen nagy fordulatot hozott a 2018-as adat, amikor a szegények átlagos jövedelme ismét egyre távolabb került a szegénységi küszöbtől.

Megjegyzik, a környező országokban is a magyarországihoz hasonló szinten áll a relatív szegénységi rés, azaz az átlagszegények „távolsága” a szegénységi küszöbtől. A mutatók jellemzően stagnálnak, viszont Romániában sokkal nagyobb lemaradásban vannak a szegénységi küszöb alatt élők.