Meteorológusok: kritikus a szárazság Magyarországon

A felső talajréteg szárazsága már elérte a kritikus szintet, és a következő napokban is marad a szárazság. A hét második felében és a jövő héten várható délnyugat felől csapadék – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn közzétett agrometeorológiai elemezéséből. E szerint

a csapadékhiány országszerte 20-30 milliméter közötti.

Az őszi vetések a napos, meleg időben gyorsan fejlődnének, de a legtöbb helyen a szárazság ezt lassítja. Egyre több gyümölcsfa virágzik, ehhez kedvező a napos, száraz idő, amely a kártevők elleni védekezést is segíti. Ugyanakkor az elmúlt héten, főként csütörtökön a fagy – amikor az Alföldön többfelé 2 méteres magasságban is mínusz 4 – mínusz 7 fokig hűlt a levegő – ismét károkat okozott a virágzó kajszi-, illetve mandulafákon.

Szerdától jöhet némi csapadék

A prognózis szerint a hét első felében nem változik számottevően az időjárás. Gyakran lesz élénk a szél, amely a száraz talajt könnyen felkapja.

Szerdán és csütörtökön csak elszórtan lehet kisebb eső, zápor, majd a jelenlegi számítások szerint pénteken országszerte, szombaton főként keleten, vasárnap pedig délnyugat felől ismét sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A csapadék mennyisége általában 10 és 20 milliméter között valószínű a hét végéig, de a jövő héten is csapadékos marad az időjárás.

Kedden és szerdán a szélvédett, környezetükhöz képest alacsonyabban fekvő területeken lehet még gyenge fagy, a hét további részén azonban többnyire fagymentesek lesznek az éjszakák. A nappali hőmérséklet a hétfői lehűlés után csütörtökig ismét melegszik, majd a pénteki ciklon hoz átmeneti, nyugaton többfokos, keleten gyengébb lehűlést.

Tudsz te ennél jobbat is? Szerkesztő-újságírót keresünk!

Kapcsolódó hírek