Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Átalakulnak az SOS gyermekfalvak Magyarországon

Átalakul az SOS gyermekfalvak rendszere, a gyermekeket saját ingatlanban lakó nevelőszülőknél helyezik el, a gyermekfalvakat pedig értékesíti a fenntartó alapítvány – írja a 168 Óra.

A SOS Gyermekfalvak Magyarország Alapítvány 2012 óta tudja, hogy több mint harminc év után saját lábra kell állnia – jegyzi meg a lap –, mivel az osztrák alapító támogatása 2020-ra megszűnik. Mostanra felgyorsultak a folyamatok, februárban pedig a szervezetet fenntartó SOS Gyermekfalvak Magyarország Alapítvány azt közölte, az integráció jegyében

„a nevelőszülői családok a következő három évben Kőszegen és Kecskeméten is fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, nem SOS-es családok mellé”.

A kőszegi SOS faluban jelenleg 69 gyermek él, tíz nevelőszülő gondozásában. A gyermekfalu a jelenlegi formájában meg fog szűnni, ez az ingatlanra adott árajánlatoktól függ – írja a 168 Óra. A gyerekek külsős, saját ingatlanban lakó nevelőszülőkhöz kerülnek, az SOS alapítvány pedig a jövőben koordinációs feladatokat lát majd el.

Az átalakítás hátterében pénzügyi megfontolások is állnak, ezt pedig Varró Gabriella, az alapítvány sajtósa sem cáfolta a lapnak. Az SOS-házakat hét gyermek ellátására alakították ki, mára viszont törvényileg csökkent a nevelőszülőknél elhelyezhető gyermekek száma. Ennek hatására kevesebb normatív támogatás érkezik, a fenntartási költségek pedig nőnek.

A gyermekfalvak helyzete a Parlamentben is előkerült, Rétvári Bence Emmi-államtitkár szavai szerint viszont

fel sem merült az SOS gyermekfalvak központi támogatása.

Az állam ugyanis fokozatosan szünteti meg a gyermekotthonokat, és a kevesebb teherrel járó, saját ingatlanban lakó nevelőszülőkhöz kihelyezett gyermekgondozást helyezné előtérbe – magyarázta.

A 168 Óra által megkérdezett nevelőszülők nem örülnek a változásnak.

„az évek során igazi családdá váltunk, de sem én, sem sok más sorstársam nem tudjuk magunkkal vinni a neveltjeinket, mert egyrészt nincs erre megfelelő házunk, de még ha lenne is, egy jogszabály szerint azokat a gyerekeket, akiket látogatnak a vér szerinti hozzátartozóik, nem lehet tőlük ötven kilométernél messzebb elhelyezni”

– nyilatkozta egyikük.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz