5,1 milliárdos fejlesztésbe fog a magyar kormány Ugandában

A Külgazdasági és külügyminisztérium által közzétett képen Sam Kutesa ugandai külügyminiszter (j) fogadja Szijjártó Péter Külgazdasági és külügyminisztert Kampalában 2019. március 12-én.
A Külgazdasági és külügyminisztérium által közzétett képen Sam Kutesa ugandai külügyminiszter (j) fogadja Szijjártó Péter Külgazdasági és külügyminisztert Kampalában 2019. március 12-én. Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Magyarország történetének legnagyobb, 5,1 milliárd forint értékű külföldi fejlesztési programját valósítja meg Ugandában, közösen a kelet-afrikai ország vezetésével – mondta Szijjártó Péter, aki el is ugrott gyorsan protokollkodni az ország fővárosába, Kampalába.

Magyarország külügyminisztere szerint a fejlesztésre azért van szükség, hogy

az itt élő és az ide menekült emberek helyben megtalálják a megélhetést, ne kelljen Európába vándorolniuk.

A Transparency International szerint a világ egyik legkorruptabb országának számító Uganda a migráció szempontból kulcsfontosságú, mert a környező országokból származó mintegy másfél millió menekült él a területén, jelenleg Afrikában a legtöbb, a világon pedig a harmadik legtöbb. Az ország lakosainak létszáma ettől függetlenül is folyamatosan nő. Szerepe meghatározó Kelet-Afrika stabilitása és békéje szempontjából – fogalmazott Szijjártó az MTI szerint.

Elmondta, Magyarország egy nagyon komoly víztisztító rendszert szállít a legnagyobb ugandai menekülttáborba, amelynek segítségével 200 ezer ember napi ivóvízellátása válik lehetővé.

„Telepítünk egy biometrikus személyazonosító rendszert, amelyben nyilván tudják tartani az ide érkező menekülteket. Ezenkívül végrehajtunk itt egy olyan mezőgazdasági fejlesztést – alapvetően a halászat területén -, amely hozzájárul a lakosok és a menekültek élelmezési gondjainak megoldásához”

– mondta.

Az ugandai Daily Monitor szerint magyar és kínai befektetők a Katonga-folyó mentén egy 600 hektáros halfarmot is létesítenek, ezzel a korábbi 120 ezer tonnáról egymillió tonnára nőne az ország éves halkitermelése.

Kapcsolódó hírek