Manfred Weber Budapestre jön, hogy rendre utasítsa Orbánt

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban 2015. szeptember 11-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét az Országházban 2015. szeptember 11-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Budapesti találkozót kezdeményez Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban. Erről a bajor politikus a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak beszélt.

A welt.de hírportálon közölt beszámoló szerint Weber elmondta: a következő napokban ismét törekedni fog a személyes megbeszélésre Orbán Viktorral Budapesten, mert

„meg akarom próbálni világossá tenni számára, hogy jelenleg az EPP-ből kifelé vezető úton tartózkodik”.

Weber egy, a Bild című német lapban még kedden ismertetett interjúban kifejtette, hogy a Fidesz EPP-tagságának megszüntetését három feltétel teljesülése esetén lehet elkerülni.

  • Az első feltétel az, hogy Orbán Viktor „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”.
  • A második feltétel az, hogy bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól.
  • A harmadik feltétel az, hogy biztosítja „a Soros György által támogatott” CEU megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény „ismét ki tud adni amerikai diplomákat” a magyar fővárosban.

A Die Welt szombati beszámolója szerint Manfred Weber az ügyben levelet írt az EPP elnökének, Joseph Daulnak, ebben a nem nyilvános dokumentumban azonban állítólag másként fogalmazott, mint a Bildnek adott interjúban.

A CEU-val kapcsolatban „egyáltalán nincs szó” amerikai akkreditációval rendelkező képzésről és diplomákról, hanem az intézmény budapesti tevékenységének folytatása körüli nyitott jogi kérdések rendezéséről – írta a német napilap. Értesülésük szerint az EPP elnökének írt levélben bocsánatkérésről sincs szó, hanem csupán arról, hogy a tagpártok elvárják Orbán Viktorról, hogy elismerje, ártott az EPP-nek.

A több mint 70 jobbközép, konzervatív, kereszténydemokrata pártot összefogó EPP egy szóvivőjének pénteki tájékoztatása szerint 13 tagpárt kezdeményezte írásban az elnökségnél a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését. Az indítványokról a pártcsalád álláspontjának meghatározására hivatott testület, a politikai közgyűlés tárgyal március 20-i ülésén.

Kapcsolódó hírek