Iszonyatos mennyiségű mocskot szedtek ki a Felső-Tisza egyetlen kilométeréből

Iszonyatos mennyiségű mocskot szedtek ki a Felső-Tisza egyetlen kilométeréből
Fotó: Országos Vízügyi Főigazgatóság

Több mint ezer zsák hulladékot szedtek össze a Felső-Tisza magyarországi szakaszának egy kilométerén – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden.

A vízügyi igazgatóságok lassan állandósuló problémája az árhullámokkal érkező és a hullámtereket elborító kommunális hulladék kezelése.

Különösen sok PET palack érkezik a Felső-Tisza magyarországi szakaszára a Tiszán Ukrajna illetve a Szamoson, Krasznán Románia területéről.

A nagy mennyiségű hulladék minden évben jelentős kiadással járó munkát ad az érintett vízügyi igazgatóságoknak. 2017-ben a jeges árvízzel érkező hulladék eltávolítására a nyíregyházi Vízügyi Igazgatóság 39 millió forintot költött. A szolnoki Vízügyi Igazgatóságnak pedig évente 12-14 millió forintba kerül ugyanez a munka.

Most a nyíregyházi vízügyesek az önkéntesekkel közösen csaknem egy kilométernyi szakaszt tisztítottak meg az elmúlt három napban, összesen 1340 zsák szemetet szedtek össze, rengeteg volt közte a PET palack.

Az OVF új eszközökkel is próbálja kezelni a szemétproblémát. A Felső-Tiszán elkezdődött egy olyan rendszer kiépítése, amelyben terelő uszály és gyűjtő hajó segítségével a kivezetett hulladékot a mederből gépekkel kiemelik, és a partra juttatják.

A hulladékot válogatás után szakcéghez viszik újrahasznosításra, illetve ártalmatlanításra.

Kapcsolódó hírek