Népszava: egyre problémásabb az utánpótlás a tűzoltóknál

Drasztikusan csökken az újoncok száma a tűzoltóknál, miközben sokan hagyják el a pályát, a fizetésre és az eszközállományra pedig sok a panasz – értesült a Népszava.

A Dunántúlon a vonuló állomány átlagosan 15-20 százaléka hiányzik,

de Kelet-Magyarországon is ekkora létszámhiányról számoltak be. Budapesten is gond van. Antalfi Zsolt, az Egységes Tűzoltó Szakszervezet társelnöke a Népszavának elmondta, úgy tudja, hogy van olyan kerültet, ahol a 60 fős vonulós állomány három csoportjából 3-4 tűzoltó is hiányzik.

„Nem jelentkezik senki. Régen százával jöttek a fiatalok, lehetett közülük válogatni. Nagy volt ugyanis a lemorzsolódás: tízen, tizenöten kibuktak azonnal az orvosin. Most viszont mindenkit átnyomnak, mert örülnek, hogy legalább valaki érkezik”

– érzékelteti a helyzetet a szakszervezeti vezető, aki szerint az sem segít a helyzetükön, hogy

„lassan egy szalag mellett álló, frissen betanított munkás a másfélszeresét keresi a miénknek. A túlórát nyögvenyelősen fizetik ki, az eszközeink elavultak, így kell vagyont és életeket mentenünk”.

A Népszava megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot. Ott azt a választ kapták, hogy minden rendben van, és nem hogy létszámhiány van, hanem túljelentkezés. Az OKF a lemorzsolódást is máshogy látja, szerintük

„Nem jellemző, hogy képzés után leszerelnek az újonc tűzoltók”.

Kapcsolódó hírek