Megállapodtak a postánál, jön a bérfejlesztés

Megállapodott a Magyar Posta a szakszervezetekkel pénteken, így érkezik az a bérfejlesztés, és nem lesz sztrájk.

A napokban írtunk arról, hogy azért lengette be az érdekvédelem a demonstrációt és a munkabeszüntetés lehetőségét, mert a munkáltató nem ment bele az átlagos 10 százalékos béremelési követelésükbe.

Pénteken az MTI azt írta, engedett a posta, és

meglesz átlagosan 10 százalékos bérfejlesztés az idén.

Schamschula György, a társaság vezérigazgatója felidézte, a Magyar Posta 2017-ben kötött bérmegállapodást a szakszervezetekkel, három év alatt 32 százalékos béremelésről.

Az akkori megállapodás alapján a kiindulópont 2019-re legalább 6 százalékos emelés volt, amit a cég az induló ajánlatában 2 százalékkal toldott meg az idei bértárgyaláson. A szakszervezetek ezt nem fogadták el, remélve, hogy a tulajdonos – a magyar állam – segítheti a céget a béremelésben, azonban ez Schamschula szerint lehetetlen, mert az uniós szabályok szerint ez állítólag tiltott állami támogatásnak minősülne.

„A mintegy 30 ezer dolgozóból több mint 23 ezer 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztésben részesül idén, azaz 2017 óta átlagosan 40,4 százalékos bérfejlesztést hajtottunk végre”

– fogalmazott most Schamschula. A kívánt emelés forrása részben az erre elkülönített pénz, illetve forrás-átcsoportosítással oldják meg, és hozzáfűzte, hogy a munkaköri differenciálás, valamint a szenioritás elvének bevezetése és a bürokrácia csökkentése is segíti a források minél hatékonyabb felhasználását a cégnél.

Kapcsolódó hírek