Orbán elmondta, mit álmodott meg 2030-ig

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján a budapesti New York Palace szállodában 2019. február 27-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitóján vendégeskedett szerdán Orbán Viktor, ahol több elérendő célt is felvázolt.

A miniszterelnök a hosszú távra, 2030-ig szóló célok közé sorolta, hogy

  • Magyarország kerüljön az EU öt legjobb országa közé,
  • legyen az öt legversenyképesebb állam között,
  • álljon meg a népesedési hanyatlás,
  • építsék újjá fizikai és gazdasági téren a Kárpát-medencét,
  • tegyék valós gazdasági térséggé a teljes Közép-Európát,
  • valamint sikerüljön elérni az energiafüggetlenséget.

Orbán szerint a népesedés hanyatlását a családtámogatásokkal szeretnék elérni. Az energiafüggetlenséghez szükség van a paksi atomerőmű-fejlesztésére, a napenergia mértékének növelésére, változást kell elérni a fosszilis energia elérhetőségében – így a Románia által kitermelt gázt elérhetővé kell tenni Magyarországnak –, a Török Áramlatnak Magyarországon keresztül kell haladnia, ha pedig sikerül megállapodni Szlovéniával, akkor elérhetővé válhat az olasz LNG-termninál is – magyarázta.

A miniszterelnök a magyar gazdasági és társadalompolitikai modellről elmondta, hogy az kereszténydemokrata szellemi alapon áll, de ez nem a hitbéli kérdéseket takarja, hanem a keresztény kultúrából kinőtt létformák – az egyéni méltóság, a tulajdon és a szabad vállalkozások, a család, a nemzeti közösség és a hitbéli közösségek – védelmét.

Orbán beszélt arról is, hogy továbbra is a GDP 3 százaléka alatt kell lennie a hiánynak, csökkennie kell az államadósságnak, amelynek a végén teljesen magyar kézben kell lennie, sőt jobb lenne majd hitelezőnek lenni, mint adósnak.

Kapcsolódó hírek