16 pénzügyőrt vettek őrizetbe a beregsurányi magyar-ukrán határon

Összehangolt akcióban vonult ki kedden a TEK és a Készenléti Rendőrség a határátkelőhöz.

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt gyanúsítottként hallgatott ki és vett őrizetbe a Központi Nyomozó Főügyészség tizenhat, a beregsurányi magyar-ukrán határállomáson szolgáló pénzügyőrt – közölte a főügyészség.

A pénzügyőröket azzal gyanúsítják, hogy

a Magyarország területéről Ukrajnába kilépő és általános forgalmi adót visszaigénylő személyektől a hivatalos eljárás során kenőpénzt fogadtak el.

A pénzügyőrök a korrupciós tevékenységet egymás cselekményeiről tudva, az adott szolgálatban dolgozó osztályvezetők segítségével rendszeresen és szervezett módon, legkésőbb 2018 novemberétől végezték – írja a közlemény.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség kedden házkutatást és motozást tartott a határállomás egyes részein, illetve a gyanúsítottak lakó- és tartózkodási helyén több regionális nyomozó ügyészség, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ közreműködésével.

Az ügyben gyanúsítottként kihallgatott tizenhat – köztük öt tiszti rendfokozatú – pénzügyőrt őrizetbe vették, az ügyészség valamennyiük letartóztatását indítványozza.

Az akció során a pénzügyőrökön kívül egy polgári személyt is kihallgattak hivatali vesztegetés bűntettének gyanújával.

a vesztegetést elfogadó pénzügyőrökkel az ügyészség 151 rendbeli bűncselekmény megalapozott gyanúját közölte,

a terhükre rótt legsúlyosabb bűncselekmény – a bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette – büntetési tételének felső határa huszonnégy év szabadságvesztés.

Kapcsolódó hírek