Időjárás

Lehűlés és özönvíz: hétvégére rendesen elromlik az időjárás, mutatjuk a friss előrejelzést

Kultúra

Ingyenesen nézhető három klasszikus magyar film a Filmión vasárnap estig

Közlekedés

Lázár János 6,1 millió forintos jutalommal járó „közlekedési elismeréseket” osztott ki

18 és 15 évet kaptak a kislányukat halálra éheztető gyöngyösi „szülők”

Harta ViktorHarta Viktor
J. Médea elsőrendű (j3) és K. Gusztáv másodrendű (j) vádlott a tárgyaláson 2019. február 20-án.
J. Médea elsőrendű (j3) és K. Gusztáv másodrendű (j) vádlott a tárgyaláson 2019. február 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Jogerősen 18 és 15 év fegyházra ítélték a 2016 májusában éhen halt 1,5 éves gyöngyösi kislány szüleit, miután a Debreceni Ítélőtábla szerdán helybenhagyta az első fokon eljáró Egri Törvényszék ítéletét.

A bíróság J. Médea elsőrendű vádlottat és K. Gusztáv másodrendű vádlottat különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésben találta bűnösnek. A vádirat szerint

a szülők a lányukat szándékosan nem gondozták, a védőnővel nem tartottak kapcsolatot, a gyereket 1 éves kora után az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatra nem vitték el, és a szükséges táplálékot sem biztosították neki.

A szülők szándékosan elmulasztották törvényi kötelezettségeiket, súlyos kiszáradás és alultápláltság vezetett a gyerek halálához.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2015 júliusától a 18 hónapos gyerek haláláig elzárkóztak mindennemű kapcsolattartástól, amivel a kiskorú gyerekük egészségi állapotára fény derülhetett volna, így az orvosi és a védőnői ellátástól, továbbá minden szociális beavatkozástól is.

A kislány testsúlya a halálakor 3410 gramm volt, ami az ebben a korban legalacsonyabb elvárható 8850 gramm testtömeg felét sem érte el.

A gyerek elveszítette a teljes izomzatát, és a súlycsökkenését a szülők végignézték anélkül, hogy bármit tettek volna a megakadályozására. Az elítéltek legkorábban a büntetésük kétharmadának letöltése utáni napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán Viktor megszólalt az Esztergomban történt robbantás kapcsán

Robbantással fenyegetőzött egy férfi Kisbajcson, egy nappal az esztergomi tragédia után

Kukásokra lőttek Budapesten, ketten kórházba kerültek

„8-10 métert repültek” a rendőrök a detonáció következtében – Megszólalt a TEK az esztergomi robbantásról

Robbantás történt Esztergomban, egy rendőr meghalt, többen megsérültek

Halálosan megfenyegette David Pressmant egy tápiószecsői férfi, őrizetbe vették