18 és 15 évet kaptak a kislányukat halálra éheztető gyöngyösi „szülők”

J. Médea elsőrendű (j3) és K. Gusztáv másodrendű (j) vádlott a tárgyaláson 2019. február 20-án.
J. Médea elsőrendű (j3) és K. Gusztáv másodrendű (j) vádlott a tárgyaláson 2019. február 20-án. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Jogerősen 18 és 15 év fegyházra ítélték a 2016 májusában éhen halt 1,5 éves gyöngyösi kislány szüleit, miután a Debreceni Ítélőtábla szerdán helybenhagyta az első fokon eljáró Egri Törvényszék ítéletét.

A bíróság J. Médea elsőrendű vádlottat és K. Gusztáv másodrendű vádlottat különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölésben találta bűnösnek. A vádirat szerint

a szülők a lányukat szándékosan nem gondozták, a védőnővel nem tartottak kapcsolatot, a gyereket 1 éves kora után az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálatra nem vitték el, és a szükséges táplálékot sem biztosították neki.

A szülők szándékosan elmulasztották törvényi kötelezettségeiket, súlyos kiszáradás és alultápláltság vezetett a gyerek halálához.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2015 júliusától a 18 hónapos gyerek haláláig elzárkóztak mindennemű kapcsolattartástól, amivel a kiskorú gyerekük egészségi állapotára fény derülhetett volna, így az orvosi és a védőnői ellátástól, továbbá minden szociális beavatkozástól is.

A kislány testsúlya a halálakor 3410 gramm volt, ami az ebben a korban legalacsonyabb elvárható 8850 gramm testtömeg felét sem érte el.

A gyerek elveszítette a teljes izomzatát, és a súlycsökkenését a szülők végignézték anélkül, hogy bármit tettek volna a megakadályozására. Az elítéltek legkorábban a büntetésük kétharmadának letöltése utáni napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

Kapcsolódó hírek