Élőlánccal tiltakoznak az MTA leszalámizása ellen

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tervezett átalakítása ellen tüntetnek az Akadémiai Dolgozók Fóruma Élőlánc a tudományért címmel meghirdetett demonstrációjának résztvevői az MTA székháza előtt Budapesten 2019. február 12-én.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tervezett átalakítása ellen tüntetnek az Akadémiai Dolgozók Fóruma Élőlánc a tudományért címmel meghirdetett demonstrációjának résztvevői az MTA székháza előtt Budapesten 2019. február 12-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Tüntetők százai gyűltek össze kedd kora délután a Magyar Tudományos Akadémia épületénél, tiltakozva a nagy múltú intézmény kormányzati kivéreztetése ellen.

28 milliárd forintot vont el a kormány az MTA-tól, mely az 1825 óta működő intézmény 40 milliárdos éves büdzséjének 62,5 százaléka – emlékeztet a 444. Erre az összegre mostantól pályázni lehet, vagyis

az akadémia olyan szituba került, hogy lényegében megverekedhet a korábbi pénzéért,

amit ezentúl kormánypotentátok osztanak el, ők döntenek – nyilván a kormányakaratnak megfelelően – hogy mire lesz, és mire nem.

A kormánnyal szemben kritikus hangokat megütő, de nem egy esetben jobboldali beállítottságú szakembereket tömörítő Akadémia kibővített elnöksége kedd délután dönt arról, hogy elfogadják-e a kormány által diktáltakat, vagy tiltakoznak, ezrek megélhetését is kockáztatva.

A válságos időben összehívott ülés okán tömeg gyűlt össze az MTA-nál, és élőlánccal tiltakoznak az intézmény leszalámizása ellen:

Kapcsolódó hírek