Nagyon megtolhatja a lakásárakat a kibővített csok

Az Ingatlan.com elemzés szerint újabb drágulást eredményezhet az ingatlanpiacon az Orbán Viktor által vasárnap bejelentett kibővített családi otthonteremtési kedvezmény (csok).

A miniszterelnök vasárnapi évértékelőjében ismertette azt a hét pontot, amivel megpörgetné a magyarok népesedését. Az egyik változás, hogy bővítik a csok kedvezményes hitelét, amelyet két vagy több gyermek esetén használt lakások vásárlására is lehet fordítani.

„Kétgyerekes családok 10 millió, a három- és a többgyerekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására, megszűnik a használt lakásokra vonatkozó korábbi 35 millió forintos plafon”

írja a hvg.hu.

Emiatt viszont drágulás indulhat meg a lakáspiacon. A lap az Ingatlan.com elemzése nyomán azt írja, a kibővített csok valószínűleg beleépül a piaci árakba (ilyen az a fránya kereslet-kínálat kapcsolat).

„A mostani kilátások szerint országszerte elsősorban az 55-80 négyzetméteres, budapesti, megyeszékhelyen és a nagyobb vidéki városokban lévő lakásoknál okozhat jelentősebb növekedés a keresletben”

– áll az elemzésben, mely így kéz a kézben jár majd az áremelkedéssel ezekben a szegmensekben.

A cikk szerint a csok eddig a céljával ellentétes hatást ért el:

az átlagos családok számára szóba jöhető ingatlanok jobban drágultak, mint amennyi pluszpénzt juttatott a támogatás a rendszerbe.

Magyarán a csok eddigi nyertesei a tehetősebbek voltak.

Kapcsolódó hírek