Életmód

Figyelem, lopnak: 4,3 milliárdból épül madárszínház a Hortobágyon

Belföld

Magyar Péter újabb országjárásra indul

Sport

Brutálisan emelkedik a magyar olimpiai érmesek díjazása

Orbán helyett először a civil szervezetek képviselőivel találkozott az amerikai külügyminiszter

ORBÁN Viktor; POMPEO, Mike
Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert hivatalában, a Karmelita kolostorban 2019. február 11-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Civil szervezetek képviselőivel találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Budapesten – közölte a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért.

Jelzésértékű, hogy az amerikai diplomácia vezetője elsőként a kormánypropaganda által agyongyalázott szervezetekhez látogatott el, és csak után Orbán Viktor „puritán” Karmelita kolostorába.

„A találkozóval kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete” – olvasható a társaságok közleményében.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke többek között a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedésekről és azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről tájékoztatta Donald Trump külügyminiszterét, amelyek gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát. Elmondta, hogy az utóbbi évek civilellenes kampányával és jogalkotási lépéseivel szűkül a különböző vélemények megjelenésének lehetősége,

megbélyegzés és fenyegetés éri azokat, akik a kormányzatétól eltérő álláspontot képviselnek, illetve felszólalnak a jogállamiságért és az emberi jogokért.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról beszélt, míg Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója a korrupció helyzetéről számolt be a találkozón.

A civil szervezetek szerint a találkozó létrejötte és a véleményük iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében.

Ez is érdekelhet:
Mosolyogva hazudta telibe Novák Katalin az RTL Klub kameráját

Kapcsolódó hírek

Jön a vihar! Másodfokú riasztást adtak ki két megyére

Nyerges vontató és egy kisbusz ütközött az M1-esen

Orbán Viktor Washingtonba érkezett

Orbán Viktorral riogatják Donald Trump szavazóit

Már sajátjai is nyírják Trumpot: a Republikánus Pártnak „jobb ajánlattal” kell előállnia

Joe Biden a visszalépést fontolgathatja – megvan, ki lehet Trump új kihívója

Nem engedték be az Egyesült Államokba Orbán kedvenc sportújságíróját, szerinte ezzel Magyarországot alázták meg

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trumpot is megnézi

Földrengés volt New York környékén, az Egyesült Államok sűrűn lakott keleti partvidékén

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!