Kultúra

Tömeges kirúgás kezdődött a Petőfi Rádiónál, a zenei szerkesztő is ment a levesbe

Időjárás

Hidegfront érkezik szombaton, látszik már a lehűlés

Közlekedés

Megszólalt a MÁV, miután az osztrákok levágták a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

Orbán helyett először a civil szervezetek képviselőivel találkozott az amerikai külügyminiszter

RövidenRöviden
Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert hivatalában, a Karmelita kolostorban 2019. február 11-én.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert hivatalában, a Karmelita kolostorban 2019. február 11-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Civil szervezetek képviselőivel találkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Budapesten – közölte a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért.

Jelzésértékű, hogy az amerikai diplomácia vezetője elsőként a kormánypropaganda által agyongyalázott szervezetekhez látogatott el, és csak után Orbán Viktor „puritán” Karmelita kolostorába.

„A találkozóval kiemelt figyelmet kaptak a jogállamisággal kapcsolatos aggályok és a civilek helyzete” – olvasható a társaságok közleményében.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke többek között a hatalommegosztás és a független igazságszolgáltatás csorbításáról, a jogállamiságot gyengítő kormányzati intézkedésekről és azokról az elmúlt években elfogadott törvényekről tájékoztatta Donald Trump külügyminiszterét, amelyek gyengítik a magyar demokrácia szilárdságát. Elmondta, hogy az utóbbi évek civilellenes kampányával és jogalkotási lépéseivel szűkül a különböző vélemények megjelenésének lehetősége,

megbélyegzés és fenyegetés éri azokat, akik a kormányzatétól eltérő álláspontot képviselnek, illetve felszólalnak a jogállamiságért és az emberi jogokért.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója a független és sokszínű sajtó demokratikus fontosságáról beszélt, míg Léderer Sándor, a K-Monitor igazgatója a korrupció helyzetéről számolt be a találkozón.

A civil szervezetek szerint a találkozó létrejötte és a véleményük iránti nyitottság ismét bizonyította, hogy az amerikai vezetés szövetségi kapcsolataiban is elkötelezett a jogállamiság értékeinek és a civil társadalom szerepének megvédésében.

Ezek is érdekelhetnek

Nem engedték be az Egyesült Államokba Orbán kedvenc sportújságíróját, szerinte ezzel Magyarországot alázták meg

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Elfogták a texasi férfit, aki lemészárolta öt szomszédját, miután rászóltak, hogy késő este ne lövöldözzön

Kinek mit intézett a kormánya: Amerikába nehezebb, az oroszokhoz könnyebb lett vízumot szerezni

Betiltaná a 18 év alattiak számára az energiaitalt a Fidesz-KDNP

Varga Judit Dallasig szaladt, hogy keresztény erkölcsről és tanításokról magyarázzon