57 millió forint gyűlt össze a 6 éves Noémi kezelésére, miután nem vesz neki gyógyszert az egészségbiztosító

Miközben orrba-szájba milliárdokkal drágulnak a sportberuházások, egy beteg gyermeken az emberek jóindulata segíthet.

57 millió forint gyűlt össze a 6 éves Noémi kezelésére, miután nem vesz neki gyógyszert az egészségbiztosító
Fotó: Facebook/Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott gyermekeket támogató Alapítvány

Rengetegen próbálnak segíteni az izomsorvadásban szenvedő Noémin, akinek sok tízmillió forintos kezelését nem finanszírozza Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

Az Index cikke szerint a kislány gerincvelői izomsorvadással (SMA) küzd, kezeléséhez olyan oltás kell,

melyből egy darab 23 millió forintba kerül, az első évi kezelés pedig összesen 138 millió forint lenne.

De még ezzel sem érne véget a procedúra, a kislánynak élete végéig ismétlődő injekciókat kellene kapnia négyhavonta, ami évi 69 millió forintot vinne el.

A család ezt nem tudja kifizetni, ezért a NEAK-hoz fordult. Az egészségbiztosító viszont elutasította kérésüket, mondván, a kezelés

nem biztos, hogy segítene a gyermeken.

Az Index szerint a 6 éves Noémi nagybátyja, Seres Ábel egy alapítványt hozott létre a kislány gyógykezelésére. A tavaly nyáron gründolt szervezethez, az Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott Gyermekeket Támogató Alapítványhoz eddig egészen elképesztő,

57 millió forint érkezett.

Az Indexnek a NEAK elmondta, a magyar állam eddig 38 SMA-ban szenvedő beteg gyógyszeres kezelését támogatta, 2018-ban 1,2 milliárd forintot fordítottak erre.

Noéminek viszont valamiért nem jutott állami támogatás, ami azért érdekes, mert miközben civilek, ismeretlen jóakarók próbálják összedobni a pénzt a beteg kislánynak, addig például sportberuházások bármikor tudnak vég nélkül drágulni, de még a határon túli stadionok szaunájára is mindig akad egy-egy kósza milliárd a magyar adófizetők pénzéből.

Kapcsolódó hírek