Ezekben a városokban verhető a Fidesz egy elemzés szerint

A Republikon Intézet friss elemzése szerint számos megyei jogú városban esélyes a Fidesz leváltása az őszi választásokon.

A most elkészült kutatásról a hvg.hu számolt be. A tanulmány szerint 2018 áprilisában a Fidesz listája Budapest mellett a megyei jogú városokban is gyengébben szerepelt, mint országosan.

Míg országosan listán 47 százalékot értek el, addig hat megyei jogú városban – Szeged, Dunaújváros, Tatabánya, Pécs, Szolnok, Miskolc – 40 százalék alatti eredményt hoztak, valamint sehol nem szereztek abszolút többséget

– emlékeztet a cikk.

A Republikon Intézet most az eredmények alapján a 23 megyei jogú várost három kategóriába sorolta:

  • az ellenzék számára esélyes városok (Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Salgótarján, Szeged, Szolnok, Tatabánya)
  • az ellenzék számára inkább esélytelen városok (Debrecen, Győr, Kecskemét, Sopron, Székesfehérvár, Zalaegerszeg)
  • a billegő városok, ahol az ellenzéknek és a kormánypártnak egyaránt van esélye a győzelemre (Békéscsaba, Eger, Érd, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Szekszárd, Szombathely, Veszprém)

Republicon-felmérés
Infogram

A Fidesz legyőzéséhez egyébként arra lenne szükség, hogy az ellenzék minden városban egy jelölt mögé sorakozzon fel.

Ilyen városból egyelőre három van: Szombathelyen az MSZP-s Neményi András a közös jelölt, Egerben a jobbikos Mirkóczki Ádám, Pécsen pedig Péterffy Attila független polgármesterjelölt körül kezd formálódni egy összetartás, egyelőre az MSZP, a DK és a Momentum állt be mögé.

Kapcsolódó hírek