Nagy a baj a tűzoltóknál, hónapokig esélytelen, hogy rendezik a bérüket

Éhbér jár a hősiességért, ezért hasonlóan a rendőrökhöz, a tűzoltók közül is sokan inkább lelépnek.

Tűzoltók dolgoznak egy veszprémi társasháznál 2019. január 22-én, miután az épületben feltehetően gázrobbanás történt.
Tűzoltók dolgoznak egy veszprémi társasháznál 2019. január 22-én, miután az épületben feltehetően gázrobbanás történt. Fotó: MTI/Mátyus Tamás

Megalázóan alacsony fizetésért gürcölnek a tűzoltók, és úgy tűnik, még hosszú hónapokat kell várniuk arra, hogy egyáltalán felállítsanak egy munkacsoportot a bérük rendezésére – írja a Mérce. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete eközben akkora létszámhiányt helyezett kilátásba, amelyet érzésük szerint már nem fognak tudni kezelni.

A lap szerint a tűzoltóknál is magas a pályaelhagyók száma: sokan települnek át az ország nyugati megyéibe, a valamivel magasabb fizetés reményében, és sokan másodállással kénytelenek pótolni a megélhetésükhöz szükséges pénzt.

A szakszervezet tájékoztatása szerint egy kezdő tűzoltó nettó 160 ezer forint körüli összeget vihet haza, de 10-15 éves munkaviszonynál is csak 170, maximum 200 ezer forint a nettó keresetük, éjszakai pótlék nélkül. A fizetési ügyekben illetékes Belügyi Érdekegyeztető Tanácsból egyelőre mindössze annyit sikerült kiszedniük, hogy

felállítottak egy munkacsoportot, amely a következő BÉT ülésre – ami május elején várható – már egy kész munkaanyagot tesz a szakszervezetek elé.

Vagyis még hónapokat kell várniuk, mire egyáltalán elkezdődhetnek a tárgyalások a béreikről.

Kapcsolódó hírek