Közlekedés

Rendet tesz a MÁV: nem lehet csak úgy csoportosan felszállni a vonatokra

Baleset

Milliárdos exdiplomata csapódott a földnek Besenyei Péter korábbi repülőjével

Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Másodfokú figyelmeztetés hófúvás miatt, többfelé nehézkes a közlekedés

A fél országban hófúvásra kell készülni pénteken: két megyére másodfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat, több megyében nehezen fenntartható a közlekedés az alsóbbrendű utakon.

Hófúvás miatt Baranya és Veszprém megyében van másodfokú figyelmeztetés érvényben. Ezekben a megyékben az erős szél magas hótorlaszokat emelhet.

Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére a hófúvás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Veszprém megyére az erős szél veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

havazas

Fotó: met.hu

A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a déli órákig fokozatosan alábbhagy a csapadék, a legtovább északkeleten, északon eshet a hó. Késő délutántól a déli, délkeleti területeken ismét várható hószállingózás, gyenge havazás, amelyből tovább mintegy 2 centiméternyi hó hullhat. Este, késő este a keleti határvidéken kisebb ónos eső is előfordulhat.

Napközben a Dunántúlon várható egyre nagyobb területen hófúvás, estétől pedig a középső tájakon is hordhatja a szél a havat.

A Dunántúlon a vastagabb hóval borított hegyvidéki területeken, főként a Dunántúli-középhegységben, valamint a Dunántúl déli részén a nap második felétől erős hófúvás is kialakulhat.

A hőmérséklet napközben mínusz 2 és plusz 2 fok között várható. Késő estére általában mínusz 1 és mínusz 6 fok közé hűl le a levegő.

Több megyében is téliesek az útviszonyok

A korábbi hóátfúvások miatt télies útviszonyok nehezítik a közlekedést Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Fejér megyében – közölte az Útinform pénteken a honlapján.

Nehezen fenntartható a közlekedés közel 20 alsóbbrendű úton, emellett járhatatlan az Abaújszántó és Pere közötti 3704-es út, amelyet a 7-es és a 13-as kilométer között lezártak.

Pécs és Pest megye környezetében, valamint a Duna vonalától keletre hószállingózást, illetve változó intenzitású havazást jeleztek. Jellemzően a Duna-Tisza közén és északkeleten intenzívebb a havazás.

A gyorsforgalmi utak burkolata többnyire sónedves, az M3-as autópálya keleti szakaszán lehet hókásás burkolat. A főutak és a mellékutak burkolata a Dunántúl nagy részén sónedves, illetve száraz.

Harkány és Tapolca térségében, a Duna-Tisza-közén, a Tiszántúlon, valamint az Északi-középhegység térségében havas, latyakos, hókásás burkolatot jelentettek. Télies útviszonyokra kell még számítani a Bakony útjain is.

Szürke, téli hétvége a folytatásban

Pénteken az meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint alapvetően borult lesz az ég, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Kezdetben még szórványosan hószállingózás, gyenge havazás előfordulhat, majd egy kisebb szünet után késő délutántól délen ismét havazhat, délkeleten vegyes halmazállapotú csapadék valószínű. Az északi szél főként a Dunántúlon lesz erős, néhol viharos, amely hordhatja a havat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +2 fok között várható. Késő estére általában -1 és -6 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton erősen és közepesen felhős időszakok és területek egyaránt lesznek. Délkeleten, keleten elszórtan havazás, északnyugaton, nyugaton szórványosan hó, havas eső, ónos eső várható. A helyenként még erős északi, északnyugati szél nyugatira fordul és reggeltől már mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és -12, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között valószínű.

Vasárnap szakadozott lesz a felhőzet felettünk, csak rövid napos időszakok várhatók. Elszórtan alakul ki csapadék; keleten hó, nyugaton eső, ónos eső valószínű. A déli, délkeleti szél több helyen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul.