Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Baleset

Halálos tragédia Budapesten

Elindult a sztrájk a győri Audiban

Szinte a teljes gyárban leállt a munka.

Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én.
Dolgozók az Audi Hungária Független Szakszervezet által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdésén a győri Audi Hungaria Zrt. gyárudvarán 2019. január 24-én. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Reggel hat órakor elkezdődött az Audi Hungária Független Szakszervezet által meghirdetett egy hetes sztrájk a győri gyárban – jelentette be az AHFSZ elnökhelyettese csütörtök reggel.

Csalogány György elmondta,

a motor- és a járműgyár szinte száz százalékosan leállt.

A dolgozók számára a nap folyamán többször tartanak gyűléseket a gyár több pontján, addig az úgynevezett team szobákban várakoznak.

Kedves Tagjaink, Kollégáink!A ma reggel 6 órára kihirdetett 168 órás sztrájk elkezdődött és a visszajelzésekből…

Posted by Audi Hungária Független Szakszervezet on Wednesday, January 23, 2019

Az AHFSZ, melynek mintegy kilencezer tagja van, azért hirdette meg a csütörtök reggel 6 órától január 31-én reggel hat óráig tartó egy hetes sztrájkot a gyár egész területére, mert eredménytelennek nyilvánították a szeptember óta folyó bértárgyalásokat.

A sztrájkbizottságot a szakszervezet január 14-én alapította meg, január 18-án a hét napos egyeztetési időszak alatt pedig kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyár egész területén, amelyen több mint négyezer munkavállaló vett részt.

A legutóbbi, keddi egyeztetésen a tárgyaló delegáció átadta sztrájkkövetelését ismét a vállalatnak, ami érdemben nem változott az előzőkhöz képest.

A követelés az alábbiakat tartalmazza:

  • A bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg.
  • Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen.
  • A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az Audi két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, január 17-én azonban a korábbi ajánlathoz képest „közel azonos mértékű”, új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek. Ezt az ajánlatot a bértárgyaló delegáció nem fogadta el.

Az Audi Hungaria Zrt. kommunikációs osztálya az MTI érdeklődésére szerdán azt közölte, hogy a vállalat tudomásul vette a sztrájk tényét, felkészülnek az esetleges következményekre. A győri Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt