Semjén: a Fidesz-KDNP az EU legsikeresebb politikai konstrukciója

Semjén: a Fidesz-KDNP az EU legsikeresebb politikai konstrukciója
Fotó: MTI/Bíró István

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt pártszövetsége nemcsak a magyar történelem, hanem az Európai Unió történetének legsikeresebb politikai konstrukciója – mondta Semjén Zsolt a párt évadnyitó rendezvényén csütörtökön, Mátészalkán.

„Harmadszorra nyertük meg kétharmaddal a magyar országgyűlési választásokat, ami nagyban köszönhető a külhoni magyaroknak, akik szavazataikkal nemzethűségről tettek tanúságot”

– mesélte a miniszterelnök-helyettes, elég kreatívan megfogalmazva azt, hogy valójában egyszer sem nyertek kétharmaddal választást: csupán parlamenti létszámban vannak kétharmadnyi többségben.

Semjén érdekes ellentétet vélt felfedezni törpepártja és a német CDU között. Úgy tudja, minden keresztény pártnak dilemmát okoz, hogy politikájában felvállalja-e az egyházi szempontból fontos, de a választókat kevésbé érdeklő témákat vagy nem ragaszkodik szorosan az egyház tanításához és a több szavazat érdekében engedményeket tesz. Semjén Zsolt szerint utóbbi megoldási lehetőséget választotta például a német CDU, amely mindent megtéve a voksokért feladta az eredeti kereszténydemokrata értékrendet.

A választásokra utalva Semjén Zsolt jelezte, a Fidesz és a KDNP egymással nem konkurensek, hanem „bajtársi szövetségesek”, így elvárható tőlük, hogy megnyerjék a választásokat, elérjék a többséget és ennek eredményeképpen alakítsák Magyarországot.

Semjén – tőle megszokott módon – beszéde hátralevő részében a Magyarországot alig-alig érintő bevándorlással riogatta a hallgatóságot. Szavai szerint Európa a migráció miatt „a lét és nemlét között tántorog”, ha Magyarország elveszítené magyar jellegét, etnikai és civilizációs értelemben is visszafordíthatatlan károkat szenvedne el.

Kapcsolódó hírek