Közlekedés

Lázár János 6,1 millió forintos jutalommal járó „közlekedési elismeréseket” osztott ki

Időjárás

Lehűlés és özönvíz: hétvégére rendesen elromlik az időjárás, mutatjuk a friss előrejelzést

Baleset

Halálos ütközés Sorokpolány közelében, a vétlen sofőr vesztette életét

Semjén: a Fidesz-KDNP az EU legsikeresebb politikai konstrukciója

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
Semjén: a Fidesz-KDNP az EU legsikeresebb politikai konstrukciója
Fotó: MTI/Bíró István

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt pártszövetsége nemcsak a magyar történelem, hanem az Európai Unió történetének legsikeresebb politikai konstrukciója – mondta Semjén Zsolt a párt évadnyitó rendezvényén csütörtökön, Mátészalkán.

„Harmadszorra nyertük meg kétharmaddal a magyar országgyűlési választásokat, ami nagyban köszönhető a külhoni magyaroknak, akik szavazataikkal nemzethűségről tettek tanúságot”

– mesélte a miniszterelnök-helyettes, elég kreatívan megfogalmazva azt, hogy valójában egyszer sem nyertek kétharmaddal választást: csupán parlamenti létszámban vannak kétharmadnyi többségben.

Semjén érdekes ellentétet vélt felfedezni törpepártja és a német CDU között. Úgy tudja, minden keresztény pártnak dilemmát okoz, hogy politikájában felvállalja-e az egyházi szempontból fontos, de a választókat kevésbé érdeklő témákat vagy nem ragaszkodik szorosan az egyház tanításához és a több szavazat érdekében engedményeket tesz. Semjén Zsolt szerint utóbbi megoldási lehetőséget választotta például a német CDU, amely mindent megtéve a voksokért feladta az eredeti kereszténydemokrata értékrendet.

A választásokra utalva Semjén Zsolt jelezte, a Fidesz és a KDNP egymással nem konkurensek, hanem „bajtársi szövetségesek”, így elvárható tőlük, hogy megnyerjék a választásokat, elérjék a többséget és ennek eredményeképpen alakítsák Magyarországot.

Semjén – tőle megszokott módon – beszéde hátralevő részében a Magyarországot alig-alig érintő bevándorlással riogatta a hallgatóságot. Szavai szerint Európa a migráció miatt „a lét és nemlét között tántorog”, ha Magyarország elveszítené magyar jellegét, etnikai és civilizációs értelemben is visszafordíthatatlan károkat szenvedne el.

Ezek is érdekelhetnek

Az OTP feljelentette Karácsony Gergely mozgalmát: banális hibákon csúszhatott el a kamu adománygyűjtés

Semjén úgy tudja, több mint egymillió ember menekült az orosz-ukrán háború elől Magyarországra

Épül már a béke: Magyarországra érkezett I. Bartholomaiosz pátriárka

Hamarosan vége a háborúnak: a KDNP vezetősége felkérte Hölvényi György európai uniós parlamenti képviselőt, hogy legyen a béke szószólója

Latorcai úgy tudja, a „baloldal uszító magatartása” miatt tördelik le a kereszteket a Margit hídon

BREAKING, NAGY A BAJ! Megbuzító könyvet fogott Hidvéghi Balázs a Liszt Ferenc reptéren, bejelentést tett a főispánnál