Negyedmillió szavazót vesztett a Fidesz, a Momentum bejutna a parlamentbe

Volt némi eredménye az aktívabb ellenzéki tevékenységnek.

A Facebookon meghirdetett, ellenzéki pártok részvételével tartott demonstráció Budapesten, a Kossuth téren 2018. április 14-én.
A Facebookon meghirdetett, ellenzéki pártok részvételével tartott demonstráció Budapesten, a Kossuth téren 2018. április 14-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

Valamelyest gyengült a Fidesz, az ellenzék pedig erősödött a túlóratörvény elfogadását követő megmozdulások után, de jelentősen nem változtak az erőviszonyok – ismertette a ZRI Závecz Research Intézet január elején végzett közvélemény-kutatását az Index.

A felmérés az ország felnőtt lakosságára terjedt ki, és azt az eredményt hozta, hogy a

Fidesz támogatottsága a decemberi 35 százalékról 32 százalékra csökkent.

Ez mintegy 250 ezer szavazó elvesztését jelenti.

Az ellenzéki pártok továbbra is gyengélkednek, bár a Jobbik 9-ről 11 százalékra növelte támogatottságát, az MSZP és a DK továbbra is csak a felnőtt lakosság 7 és 5 százalékát tudja maga mellé állítani. A Momentum 4, az LMP 3, a Kétfarkú Kutya Párt 3, a Párbeszéd és a Mi Hazánk 1-1 százalékon áll jelenleg. A pártnélküliek aránya ezúttal is 32 százalék.

A biztos pártválasztók között a Fidesz 48 százalékon, a Jobbik 17, az MSZP 12, a DK 8, a Momentum 5, tehát a parlamentbe jutás küszöbét megugranák. Az LMP 4 százalékon, küszöb alatt, ahogy a Párbeszéd (2 százalék) és a Mi Hazánk is (1 százalék)

– olvasható a Závecz-felmérésben.

A Fidesz támogatottsága a fiatalabb, szakképzett és diplomás rétegben csökkent leginkább,

míg a párt eltökéltebb bázisát alkotó alacsony iskolázottságúak és az idősek körében még kisebb emelkedést is mértek.

Kapcsolódó hírek