Belföld

Pánik a Karmelitában, vasárnap egész nap üléseztek Rogánék

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Gazdaság

Brutális megszorítást jelentett be Varga Mihály, összeomlott a költségvetés

Orbán bezáratta volna az Indexet is – új részletek a Simicska-balhéról

Szilágyi SzabolcsSzilágyi Szabolcs
A visszavonult Simicska Lajos a hárskúti tanyáján.
A visszavonult Simicska Lajos a hárskúti tanyáján. Fotó: Direkt36/Szabó András

Részletes tényfeltáró cikket közölt a 2015 elején kirobbant Orbán-Simicska-háborúról, annak előzményeiről és utóhatásairól a Direkt36.

Az oknyomozó lap Simicska-birodalom összeomlását bemutató cikke

több mint harminc olyan emberrel folytatott beszélgetésen alapul, akiknek közeli rálátása volt az oligarcha elmúlt 3-4 éves tevékenységére.

A Direkt36 informátorai szerint a középiskola óta tartó Orbán-Simicska-barátságon az első látható repedések akkor keletkeztek, amikor Simicska a 2014-es parlamenti választás utáni napokban úgy döntött, hogy megválik minden érdekeltségétől, azokat Orbánnak eladja, és kiszáll a partnerségből.

Bár ketten együtt érték el, hogy 2010-re a Fidesz vált Magyarország legerősebb politikai pártjává,

Orbánnak nem tetszett, hogy Simicska nem csak az üzlettel foglalkozik, hanem a politikába is bele-beleszólogat.

Magas rangú kormányzati források szerint Orbán már 2011-ben eldöntötte, hogy véget vet ennek, de a 2014-es választási győzelemig csak előkészítő lépéseket tett.

Kettejük konfliktusa a választás másnapján éleződött ki, amikor Orbán felvázolta, hogy milyen szerepet szán Simicskának a továbbiakban. Két dolog nagyon nem vált Simicska ínyére:

az egyik, hogy Orbán be akarta vele záratni az Index.hu-t

– a lapot kiadó cégre Simicska 2014 februárjában szerzett opciós jogot –, a másik az RTL Klub felvásárlási terve volt, amihez – mivel Simicska ezt drágállta – Orbán a Roszatom segítségét kérte volna.

Simicska állítólag több alkalommal is hangsúlyozta, hogy számára az oroszokhoz való közeledés és a demokrácia leépítése volt az, ami leginkább zavarta az Orbán-kormány politikájában. Régi bizalmasa szerint

Orbán felvetéseiben a saját hatalmának a csorbítását is látta, és nem elsősorban az orosz befolyással volt baja, hanem azzal, hogy ebből ő ki fog maradni.

Rejtélyes videóvallomás a közös ügyekről

Simicska néhány, hozzá közel álló embernek elárulta, videófelvételen vallott a miniszterelnökkel közös ügyeiről. „Úgy érezte, ez egy garancia arra, hogy biztonságban lesz” – magyarázta a Direkt36-nak egy forrás.

További érdekes részletek Simicska médiabirodalmának vegetálásáról és bukásáról, a Jobbikhoz fűződő viszonyról, Kósa Lajos „csengeri asszonyáról”, a sugárzásmérő-készülékekről és egyebekről a Direkt36 gigantikus hosszúságú cikkében olvashatók.

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Magyar Péter ismét beleszállt Gyurcsányban és Orbánba

Ügyvédjén keresztül üzent Orbán, fontos helyreigazítani valója akadt

Dőlnek a csontvázak? Nyomoznak a CÖF plakátkampányos cége ügyében

Magyar Péter: Orbán Viktor térde reszket

4 milliárd forintból ezer parkolóhelyet alakítanak ki Kaposváron