Sírva átkozódnak a patikákban a gyógyszerért érkezők egy jogszabályváltozás miatt

Receptre kiadott gyógyszerek egy patikában.
Receptre kiadott gyógyszerek egy patikában. Fotó: MTI/Varga György

Január elsejével változott a recept felírásáról szóló jogszabály, ami nem kis bonyodalmakat szült a patikákban – írja a Népszava.

A cikk szerint 2019 végéig még kötelező az orvosnak felírási igazolást, magyarul receptet adni a betegnek, sok doktor viszont nem ad már ilyet, csak elektronikus formában írja fel a gyógyszereket.

Ez pedig a kiváltásnál okoz gondot: az e-receptet a szabályok szerint a gyógyszerész csak a betegnek adhatja ki.

Azaz hiába megy oda bevett szokás szerint családtag, szomszéd, barát, nem kapja meg a gyógyszert.

A Népszava konkrét példát is hozott a problémára. Egy asszony egy budai bevásárlóközpontban próbálta daganatos betegséggel küzdő apjának kiváltani a gyógyszerét.

Nála volt a férfi e-személyije, két tanúval aláírt meghatalmazás, melyben az állt, a férfi megbízta a lányát a gyógyszer kiváltásával. Mivel azonban nem volt recept a kezében, nem kapta meg.

A patikus a lapnak elmondta, naponta többször játszódik le ilyen jelenet, nem ritka a sírva átkozódás sem. A gyógyszerész pedig tehetetlen, ha felírási igazolás nélkül adná ki a szert, jogsértést követne el, pénzbüntetést kockáztat, emellett lehet, hogy az egészségbiztosító ki sem fizetné a gyógyszerhez járó támogatást.

„Addig nincs is ezzel probléma, amíg a beteg maga megy a patikába, mert ő az e-személyijével igazolhatja, hogy övé az e-recept. Azt azonban a jogalkotónak mindmáig nem sikerült egyértelműen szabályoznia, hogy egy családtag, vagy a szomszéd milyen igazolásokkal veheti át a csak az e-térben felírt pirulákat”

– magyarázta a Népszavának Komáromi Zoltán háziorvos.

A lapnak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke megerősítette: a doktornak 2019. végéig kötelező felírási igazolást adnia. Véleménye szerint célszerű lenne, ha a felírási igazolást a beteg vagy adott esetben a helyette eljáró hozzátartozó külön is kérné az orvostól, ha netán az erről magától megfeledkezne.

Kapcsolódó hírek