Ónos esővel érkezik a keddi havazás – térképen a várható hómennyiség

Több megyére adott ki veszélyjelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre az érkező havazás miatt, a hó mellett ráadásul ónos esőre is számítani kell.

Január 8-án hajnalban nyugat-északnyugat irányból egy melegfront csapadékban gazdag felhőzete éri el az országot – áll az Időkép prognózisában. E szerint

hétfő éjjeltől nyugat felől egyre többfelé kell számítani havazásra, a hóesés kedden napközben a keleti tájakra is kiterjed.

Az időjárásportál egy térképet is készített, melyen látszik, hol mennyi hóra van kilátás:

A várható havazás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hét északkeleti megyére adott ki figyelmeztetést már hétfőn:

Figyelmeztetés a várható havazás miatt 2019. január 8-án.

Figyelmeztetés a várható havazás miatt 2019. január 8-án.Fotó: met.hu

A szakemberek szerint a havazást az érkező enyhébb levegő hatására a Dunántúlon, este helyenként a Duna-Tisza közén is havas eső, eső váltja fel, de néhol átmenetileg ónos eső is kialakulhat.

Ónos eső miatt is hét megyére adtak ki figyelmeztetést:

Figyelmeztetés a várható ónos eső miatt 2019. január 8-án.

Figyelmeztetés a várható ónos eső miatt 2019. január 8-án.Fotó: met.hu

Az Időkép szerint kedd éjfélig elsősorban az ország tartósan fagyos északkeleti felén gyarapodhat jelentősebben a hóréteg. A Dunántúlon a lehulló hó ismét olvadni fog, de a hőmérséklet fagypont fölé emelkedését megelőzően ott is hullhat jó pár centi, a legtöbb a Bakonyban. A déli-délnyugati szél többfelé feltámad, így helyenként hófúvásra is számítani kell.

Kapcsolódó hírek