Grévy-zebra született Nyíregyházán, a szilveszteri durrogtatás indíthatta meg a szülést

A Grévy-zebra a legnagyobb vadon élő lóféle, de már csak kevesebb mint kétezer él belőle szabadon.

Háromnapos Grévy-zebra (Equus grevyi) anyjával a Nyíregyházi Állatparkban 2019. január 3-án.
Háromnapos Grévy-zebra (Equus grevyi) anyjával a Nyíregyházi Állatparkban 2019. január 3-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Megszületett a 2019-es év első állatbébije a Nyíregyházi Állatparkban, a Grévy-zebra (Equus grevyi) csikó újév első napján jött világra.

A gondozók által Szilveszternek elnevezett csődör érkezését eredetileg január második hetére várták a park szakemberei, ám Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője-osztályvezetője szerint

valószínűleg az év végi tűzijátékok okozta durrogtatás miatt hamarabb indult be az ellés az anyaállatnál.

Háromnapos Grévy-zebra (Equus grevyi) anyjával a Nyíregyházi Állatparkban 2019. január 3-án.

Háromnapos Grévy-zebra (Equus grevyi) anyjával a Nyíregyházi Állatparkban 2019. január 3-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Az egészséges utód egyelőre anyjával él közösen fűtött istállójában, de ahogy felerősödik, megismerkedik a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával, többek között a Rotschild-zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy a nagy kudukkal. Tápláléka az első hat-hét hónapban elsősorban az anyatej lesz, de 30-40 naposan már elkezdi kóstolgatni a szálas takarmányt is.

A csikó születésével immár ötfős tenyészcsapat él a Nyíregyházi Állatparkban, amely 2008 óta tartja a különleges zebrafajt. Az ivarérettséget négyéves korára elérő Szilvesztert később másik európai állatkertbe helyezik majd át az Európai Fajmegőrzési Program keretein belül.

A legnagyobb termetű zebrafaj – egyben a legnagyobb vadon élő lóféle – Jules Grévy (1807-1891) 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta a nevét, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától.

A szabad természetben kevesebb mint kétezer egyed él Dél-Etiópia és Kenya területein.

A többi zebrafajtól – az alföldi és hegyi zebrától – könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak.

A Nyíregyházi Állatparkban a Grévy mellett az alföldi zebra két alfaja, a Böhm- és a Chapman-féle zebra is látható egy másik kifutóban.

Kapcsolódó hírek