Belföld

Elbocsátják a Continental makói gyárából a magyar dolgozókat, akik a vendégmunkásokat tanították be

Baleset

Szörnyű baleset Nyárlőrinc határában, egy ember meghalt

Időjárás

Intenzív havazásra figyelmeztet a Közút, néhány órán belül komoly fennakadás lehet ezekben a megyékben

Együtt állt ki az összes ellenzéki párt a Parlament lépcsőjére

Közös ellenállás mellett tett fogadalmat többek között Gyurcsány és a Jobbik.

RövidenRöviden
A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án.
A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Közösen tettek fogadalmat csütörtökön az Országház lépcsőjén a kormánnyal szembeni ellenállásról a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve.

Kijöttünk és fogadalmat tettünk a többi ellenzéki párttal a rendkívüli ülés után

Posted by Szabó Tímea on Thursday, January 3, 2019

A fogadalmat tevők vállalták, hogy

közösen lépnek fel a tavaly év végi tüntetéseken megfogalmazott ötpontos követeléscsomag megvalósításáért.

Ennek megfelelően követelték

  • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását,
  • a kevesebb rendőri túlórát,
  • a független bíróságokat,
  • az európai ügyészséghez történő csatlakozást és
  • a független közmédiát.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy a most megjelent pártok szombaton a szakszervezetekkel és civilekkel közösen tartanak tüntetést. Úgy fogalmazott, meg kell mutatniuk, hogy „ami itt történik, az nem folytatható”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviseletében elmondta, azért kezdeményezték a parlament rendkívüli ülését, hogy azonnali válaszokat követeljenek a kormánytól arra, miként bántalmazhattak ellenzéki képviselőket a köztelevízió épületénél. Kijelentette, az ellenzék a jövőben is egységesen lép fel a „rabszolgatörvény” ellen, a „demokráciáért”.

Hadházy Ákos független képviselő aláhúzta, független közmédia, bíróság és ügyészség nélkül nem lehet választásról, parlamentről beszélni.

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője fontosnak nevezte, hogy az egymástól nagyon sok mindenben különböző ellenzéki pártok egymás mellé álltak a „gyalázatos rabszolgatörvénnyel” szemben. Kiemelte, minden olyan eszközt használniuk kell, amelyekkel erőteljes politikai nyomást gyakorolhatnak a kormányra, ugyanakkor erőszakmentesnek kell megtartaniuk a tiltakozásukat.

A jobbikos Jakab Péter a magyar történelem leggyávább kormányának nevezte a jelenlegi kabinetet, szerinte ugyanis sem az emberekkel, sem az ellenzéki képviselőkkel nem mer szembenézni. A politikus arra biztatta a szakszervezeteket, hogy kezdeményezzenek általános sztrájkot. „Az utcán, az üzemekben lehet meghátrálásra kényszeríteni a kormányt, ha a parlamentben nem hajlandóak dolgozni” – mondta.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy fogalmazott, „ha egy ország kormánya elárulja a saját népét, akkor eljön az ideje a lázadásnak”. Azt kívánta az országnak, legyen ereje „fellázadni Orbán rendszerével szemben”. „Nem egy törvénnyel szemben, egyik vagy másik szabállyal szemben, de mindazzal, amit az elmúlt években, az ország szégyenére megvalósítottak” – fejtette ki. A volt kormányfő szerint az ellenzék közötti vitákat akkor kell majd újra kinyitni, ha Magyarország újra tisztességes jogállam lesz.

Szél Bernadett független képviselő azt mondta, nem kérnek a látszatdemokráciából, amelynek semmi köze a jogállamhoz. A Fidesz „verőlegényekkel” irányítja az országot – jelentette ki, majd példaként említette a közmédiánál történteket, valamint azt is, hogy reggel katonák akadályozták meg, hogy vendéget vigyen az Országház épületébe. „Ez a rendszer már rég nem az, aminek hívják, ez nem köztársaság, ez nem demokrácia, ez nem jogállam” – értékelt.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke első és legfontosabb feladatuknak a „rabszolgatörvény” visszavonását nevezte. „Ezért fogunk kézzel-lábbal küzdeni, és ütni a vasat addig, amíg meleg” – mondta, megjegyezve, „2019 az ellenállás éve lesz”.

Ezek is érdekelhetnek

Karsai Dánielt szenvedésre ítélte a Fidesz a Parlamentben

Sorra idézi be a rendőrség a Karmelitánál tüntető diákokat

„Jogellenes!” – videóval bizonygatja a rendőrség, hogy miért indít eljárást öt tüntetővel szemben

Többen is a Hamász terroristái mellett akarnak tüntetni Budapesten, megszólalt a BRFK

Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel

„Országos tanévnyitót” szerveznek a diákok szeptember 1-jén a Kossuth térre