Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Életmód

Megszűnik egy kedvelt tévécsatorna Magyarországon

Sajtófőnök: milliós károkat okoztak a tüntetők az Országház épületében

Az Országház előtti Kossuth szoborcsoport Széchenyit ábrázoló szobra kardmarkolatának két kiálló, letörött vége 2018. december 19-én.
Az Országház előtti Kossuth szoborcsoport Széchenyit ábrázoló szobra kardmarkolatának két kiálló, letörött vége 2018. december 19-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Több millió forintnyi kár keletkezett az elmúlt hét tüntetései nyomán az Országház épületében és a Kossuth Lajos téren – mesélte az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI érdeklődésére szerdán.

Szilágyi Zoltán elmondta, hogy

a károk összesítése jelenleg is zajlik, ezek pontos összegéről csak később tudnak információt adni.

A Parlament festékkel megrongált főlépcsője az elõzõ napi Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel tartott demonstráció után, 2018. december 14-én.

A Parlament festékkel megrongált főlépcsője az elõzõ napi Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel tartott demonstráció után, 2018. december 14-én.Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az eddigi felmérések alapján

  • az Országház főbejáratánál két ólom-, továbbá több üvegablakot betörtek;
  • a főlépcsőt több helyen festékekkel lefújták;
  • a bronz oroszlánok és mellettük lévő kandeláberek szintén festéktől, tojásoktól szennyeződtek;
  • a főlépcső előtti széles kordonláncok egyikét a főbejárat díszrácsozatának dobták, más részét elvitték;
  • valamint a Parlament falán számtalan helyen tojás- és festék szennyeződés, égésnyom keletkezett.

Az összesítésből az Országgyűlés sajtófőnöke kiemelte, hogy az Országház előtti nemrégiben felújított tér egészén festék-, tojás- és graffiti-nyomok maradtak. A Kossuth szoborcsoportot festékkel öntötték le és több helyen darabokat törtek le belőle,

sőt a nemzet lobogójának árbocát is lefestették.

A parkosított részek növényzetét is megrongálták, a padok egy részét festékkel fújták le, a helyükről kiszaggatott és részben összetört padokat rakásba halmozták fel. A karácsonyfát körülvevő szánkókerítést részben lebontották, 22 szánkót pótolni kellett, a díszkivilágítást pedig megszaggatták.

Az okozott károk felszámolását az Országgyűlés Hivatala azonnal megkezdte, de a teljes helyreállítás az egyedi darabok pótlásával akár hónapokig is eltarthat – tette hozzá Szilágyi Zoltán.