Több helyen már 10 centis a hó, és nem is gondolnád: késnek a vonatok

Havat lapátol egy kisfiú Salgótarjánban 2018. december 15-én.
Havat lapátol egy kisfiú Salgótarjánban 2018. december 15-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint több településen már 10 centiméternél is nagyobb a hóréteg, és még koránt sincs vége.

a legtöbb hómennyiséget, 17 centimétert Sopron Brennbergbányánál mérték.

  • A Sármellék Irányítótorony nevű állomáson 15 centiméteres hóréteget rögzítettek,
  • Somogyhatvannál és Mázánál 12-12,
  • Bakonyán és Szélkán 11-11 centiméteres a hó,
  • emellett néhány mérőállomásnál (Sopron, Pogány Irányítótorony, Páka, Kerta, Úrkút) 10 centiméternyi hó hullott.

A meteorológiai szolgálat Kékestetőn 8 centiméteres hóréteget mért. Emellett számos településen hullott még több centiméternyi hó.

Térképük szerint jelenleg is országszerte havazik. Arról, hogy hol mi várható ezután, itt írtunk részletesebben.

A MÁV-nál a szokásos a helyzet

A havazás és jegesedés miatt több vasútvonalon is késnek a vonatok.

A Mávinform szombat délelőtti közlése szerint a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Pusztaszabolcs-Dunaújváros és a Hatvan-Szolnok vonalon 20-60 perccel hosszabb a menetidő. A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Cegléd-Szeged és a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon, valamint Kaposvár és Pécs térségében néhány vonat menetideje 10-20 perccel nőhet, más vasútvonalakon időnként 5-15 perccel többet kell várni a vonatokra.

A szakemberek minden érintett helyszínen folyamatosan dolgoznak a váltószerkezetek megtisztításán – írták, megjegyezve: a szél és a havazás lassíthatja a berendezések takarítását.

Készültségben az FKF

A Fővárosi Közterület-fenntartónál péntek este 22 órától emelt készültségi fokozat lépett életbe, közölte a társaság szombaton.

A nem sokkal dél előtt kiadott közlemény szerint jelenleg 70 jármű végzi a fő- és közösségi útvonalak takarítását. A főutak „sónedvesek”, latyakosak, a mellékutak havasak, takarításukat csak a főútvonalak rendbetételét követően tudják megkezdeni.

A gépjárművezetőket arra kérik, hogy a megváltozott téli útviszonyok miatt fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek. Az ingatlantulajdonosokat pedig arra kérik, hogy ahol szükséges, az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

Kapcsolódó hírek