Baleset

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr és utasai elmenekültek

Bűnügy

Lelőttek egy férfit Komádiban

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Óriási változások jönnek 2019-től a bankolásban

Jövőre beköszönt a banki átutalások űrkorszaka: hosszú várakozás helyett pár másodperc alatt átér majd egyik számláról a másikra a pénz, és a hétvégék, ünnepnapok sem fogják megakasztani a folyamatot.

Az Index emlékeztetett, hogy 2019 júliusától él majd az azonnali utalás rendszere, mely azt jelenti, hogy

a hét bármely napján, bármely órában a 10 millió forint alatti összeg belföldön öt másodperc alatt megérkezik egyik számláról a másikra.

Míg a jelenlegi rendszerben reggel fél nyolc és este fél hat között tíz elszámolási ciklusban írják jóvá a bankok az átutalást, az új rendszerben megszűnne ez a felosztás, és azonnal foglalkoznának a tranzakcióval, napszakra és napra, hétvégére való tekintet nélkül.

A cikk szerint emellett a jövőben nem csupán bankszámlaszám alapján tudsz majd utalni: telefonszámot, email-címet és adószámot is megadhatsz a másodlagos azonosítóként.

A 2019 közepétől élő új rendszer behozza a fizetési kérelem fogalmát is, ami azt jelenti, hogy pénzt lehet kérni valakitől, akinek ismerjük a másodlagos azonosítóját.

Az Index erre példaként egy fodrászt hozott, aki, miután elkészítette a frizurád, fizetési kérelmet küld a telefonszámodra, te pedig a bank mobilalkalmazásával egyszerűen ki is tudod egyenlíteni a számlát.