Szijjártó: Magyarország növeli afganisztáni és koszovói szerepvállalását

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b5) és Edgars Rinkevics lett külügyminiszter (b6) a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozóján Brüsszelben 2018. december 4-én.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b5) és Edgars Rinkevics lett külügyminiszter (b6) a NATO-tagországok külügyminiszteri találkozóján Brüsszelben 2018. december 4-én. Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Magyarország megerősítette Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak tett korábbi ígéretét, amely szerint a hamarosan lejáró ciprusi ENSZ-misszióból felszabaduló kapacitás jelentős részét a NATO számára, koszovói és afganisztáni szerepvállalásának fokozására ajánlja fel – jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

A külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos ülését követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország a jövő nyárig 60-nal növeli a Koszovóban állomásozó katonái számát. Az afganisztáni 106 fős jelenlétét további 40-nel egészíti ki, valamint fenntartja az éves szinten 500 ezer dolláros (mintegy 141,5 millió forint) pénzügyi hozzájárulását az afgán védelmi erők támogatásához, és ezt az elköteleződését Magyarország 2024-ig meghosszabbította – tette hozzá Szijjártó Péter.

Kapcsolódó hírek