Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Belföld

Orbán Viktort már orvoshoz küldenék eszelős vasárnapi bejegyzése után

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Osztályozni fogják a betegeket a sürgősségin, lesz, aki orvost sem lát majd

5-10 percen belül osztályozni kell a jövő évtől a betegeket a sürgősségi osztályokon, a páciensek egy része orvossal sem fog találkozni – írja a Népszava.

A lap birtokába került egy dokumentum, mely szerint a gyors ellátásra érkezők adatait „mielőbb” rögzíteni kell az intézmény informatikai rendszerébe.

Az adminisztráción túlesettek közül a mentővel hozottaknak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az osztályozáson.

Ez a speciálisan képzett diplomás ápolók, triázs szakemberek feladata lesz, ők döntenek arról, hogy kinek, mikor, milyen ellátást kell kapnia. Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek valamint halaszthatók.

Akik a kevésbé sürgős vagy halasztható kategóriába tartoznak, azokat a Népszava szerint „akut alapellátási egységhez” irányítják, mely leginkább az alapellátási ügyelethez hasonlít majd. Itt egy mentőtiszt vagy egy diplomás nővér ellátja a beteget, szükség esetén fájdalomcsillapítót, infúziót, beutalót ad, valamint megszervezi a nem azonnali, következő vizsgálatot, továbbá akár haza is engedheti vagy állapotromlás esetén visszaküldheti osztályozásra a pácienst.

A fenti rendszer szerint a jövőben lesznek olyan betegek, akik egyáltalán nem látnak majd orvost, ha bekerülnek a sürgősségire.

A Népszava cikke szerint az új rendszerben a váróban lesz egy diszpécser is, aki fogadja és informálja az érkezőket a várható ellátással kapcsolatban, segít összeállítani a betegdokumentációt, valamint az esetleges elhelyezést is megszervezi.

A lapnak nyilatkozó szakemberek közül vannak, akik szerint ez néhány további intézkedéssel hasznos lehet. Mások szerint a fenti berendezkedés nem számol a szakemberhiánnyal, valamint azzal sem, hogy hová teszik az elsődleges ellátás után további ápolásra vagy gyógyításra szorulókat. A cikk példának a Honvédkórház sürgősségijét hozta, melyről azt írták,

gyakran azért kell 12 órát is várakozni, mert nincs hová tovább küldeni az ellátott, de haza nem küldhető betegeket.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz