Osztályozni fogják a betegeket a sürgősségin, lesz, aki orvost sem lát majd

5-10 percen belül osztályozni kell a jövő évtől a betegeket a sürgősségi osztályokon, a páciensek egy része orvossal sem fog találkozni – írja a Népszava.

A lap birtokába került egy dokumentum, mely szerint a gyors ellátásra érkezők adatait „mielőbb” rögzíteni kell az intézmény informatikai rendszerébe.

Az adminisztráción túlesettek közül a mentővel hozottaknak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az osztályozáson.

Ez a speciálisan képzett diplomás ápolók, triázs szakemberek feladata lesz, ők döntenek arról, hogy kinek, mikor, milyen ellátást kell kapnia. Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek valamint halaszthatók.

Akik a kevésbé sürgős vagy halasztható kategóriába tartoznak, azokat a Népszava szerint „akut alapellátási egységhez” irányítják, mely leginkább az alapellátási ügyelethez hasonlít majd. Itt egy mentőtiszt vagy egy diplomás nővér ellátja a beteget, szükség esetén fájdalomcsillapítót, infúziót, beutalót ad, valamint megszervezi a nem azonnali, következő vizsgálatot, továbbá akár haza is engedheti vagy állapotromlás esetén visszaküldheti osztályozásra a pácienst.

A fenti rendszer szerint a jövőben lesznek olyan betegek, akik egyáltalán nem látnak majd orvost, ha bekerülnek a sürgősségire.

A Népszava cikke szerint az új rendszerben a váróban lesz egy diszpécser is, aki fogadja és informálja az érkezőket a várható ellátással kapcsolatban, segít összeállítani a betegdokumentációt, valamint az esetleges elhelyezést is megszervezi.

A lapnak nyilatkozó szakemberek közül vannak, akik szerint ez néhány további intézkedéssel hasznos lehet. Mások szerint a fenti berendezkedés nem számol a szakemberhiánnyal, valamint azzal sem, hogy hová teszik az elsődleges ellátás után további ápolásra vagy gyógyításra szorulókat. A cikk példának a Honvédkórház sürgősségijét hozta, melyről azt írták,

gyakran azért kell 12 órát is várakozni, mert nincs hová tovább küldeni az ellátott, de haza nem küldhető betegeket.

Kapcsolódó hírek