Baleset

Meghalt két ember egy ráckevei gyümölcsösben

Belföld

Magyar Péter már megszólalt: felrobbant a Facebook

Belföld

Magyar Péter kitette az ATV szektásainak nevét, szerinte összejátszhat a csatorna a Megafonnal

Osztályozni fogják a betegeket a sürgősségin, lesz, aki orvost sem lát majd

5-10 percen belül osztályozni kell a jövő évtől a betegeket a sürgősségi osztályokon, a páciensek egy része orvossal sem fog találkozni – írja a Népszava.

A lap birtokába került egy dokumentum, mely szerint a gyors ellátásra érkezők adatait „mielőbb” rögzíteni kell az intézmény informatikai rendszerébe.

Az adminisztráción túlesettek közül a mentővel hozottaknak öt percen, a saját lábukon érkezőknek 10 percen belül túl kell esniük az osztályozáson.

Ez a speciálisan képzett diplomás ápolók, triázs szakemberek feladata lesz, ők döntenek arról, hogy kinek, mikor, milyen ellátást kell kapnia. Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek valamint halaszthatók.

Akik a kevésbé sürgős vagy halasztható kategóriába tartoznak, azokat a Népszava szerint „akut alapellátási egységhez” irányítják, mely leginkább az alapellátási ügyelethez hasonlít majd. Itt egy mentőtiszt vagy egy diplomás nővér ellátja a beteget, szükség esetén fájdalomcsillapítót, infúziót, beutalót ad, valamint megszervezi a nem azonnali, következő vizsgálatot, továbbá akár haza is engedheti vagy állapotromlás esetén visszaküldheti osztályozásra a pácienst.

A fenti rendszer szerint a jövőben lesznek olyan betegek, akik egyáltalán nem látnak majd orvost, ha bekerülnek a sürgősségire.

A Népszava cikke szerint az új rendszerben a váróban lesz egy diszpécser is, aki fogadja és informálja az érkezőket a várható ellátással kapcsolatban, segít összeállítani a betegdokumentációt, valamint az esetleges elhelyezést is megszervezi.

A lapnak nyilatkozó szakemberek közül vannak, akik szerint ez néhány további intézkedéssel hasznos lehet. Mások szerint a fenti berendezkedés nem számol a szakemberhiánnyal, valamint azzal sem, hogy hová teszik az elsődleges ellátás után további ápolásra vagy gyógyításra szorulókat. A cikk példának a Honvédkórház sürgősségijét hozta, melyről azt írták,

gyakran azért kell 12 órát is várakozni, mert nincs hová tovább küldeni az ellátott, de haza nem küldhető betegeket.

Ez is érdekelhet: Szándékosan elgázolják a robogós bűnözőket a londoni rendőrök

Kapcsolódó hírek

Lezuhant egy színész a Vígszínházban, kórházban kezelik

Már mutatja a radar, a következő órákban heves zivatarok csapnak le több járásra

Menekülnek a magyarok a fizetős egészségügybe – már akinek van rá pénze

Vegyszerrel mérgezett élelmiszert hívott vissza a Tesco

Alvó betegeket fosztottak ki egy budai kórházban

Néhány napon belül két nő is meghalt szülés után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházban

Meghalt a beteg, miután sóoldat helyett fertőtlenítő szert adtak neki

Latorcai, miután a magyarok már csak meghalni, fertőzést összeszedni járnak állami egészségügybe: a kormány rendkívül elkötelezett az egészségügyi helyzet további (!) javítására

Fagyasztott zöldbabot hívott vissza az Auchan

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!