Egyetlen tökéletes videón a hétvégi román katonai felvonulás

Nagyszabású katonai parádéval ünnepelték szombaton Bukarestben Erdély és a Román Királyság „nagy egyesülését” az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés 100. évfordulóján.

Mutatjuk, hogyan kell ezt elképzelni:

A nevetséges jeleneten túl is alaposan megtolták egyébként a nacionalista melldöngetést: a díszszemlén a román hadsereg, a belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és az állami testőrszolgálat (SPP) mintegy négyezer fegyverese, valamint Albánia, Bulgária, Kanada, Csehország, Horvátország, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Portugália, az Egyesült Királyság, Moldova, Szlovákia, az Egyesült Államok, Törökország és Ukrajna hadseregének mintegy 500 katonája vett részt.

Ebből az alkalomból láthatta először a bukaresti diadalívnél összesereglett több tízezres közönség „élőben”, hogy mire költi Románia a védelmi kiadásokra fordított évi mintegy hárommilliárd eurót.

A 21 tüzérségi díszlövéssel kezdődött parádé első perceiben a román légierő gépei, valamint a belügyi egységek és titkosszolgálatok helikopterei húztak el a diadalív felett.

A Portugáliától másodkézből vásárolt román F-16-osokkal azonban akadt egy kis probléma: nem tudtak részt venni a parádén, mert az államáshelyükül szolgáló repülőtér kifutópályájának eljegesedése miatt nem tudtak felszállni.

Kapcsolódó hírek