Horrorkörülmények között kínzott két tucat állatot anya és lánya Békéscsabán

Ilyen körülmények között éltek a macskák.
Ilyen körülmények között éltek a macskák. Fotó: police.hu

A Békéscsabai Járási Ügyészség összesen 25 rendbeli állatkínzás bűncselekménye miatt emelt vádat egy 54 éves békéscsabai nő és 76 éves édesanyja ellen, akik két lakatlan tömbházi lakásban két kutyát és 22 macskát tartottak embertelen körülmények között.

Az ügyészség honlapján pénteken közzétettek szerint az idősebb vádlottat a Békéscsabai Járásbíróság már 2015. őszén eltiltotta attól, hogy az általa és lánya által lakott, Békéscsaba, Kazinczy utcai lakótelepi lakásában macskákat tartson, illetőleg oda – akár ideiglenes jelleggel is – kutyákat beengedjen.

Erre a vádirat szerint azért került sor, mert a vádlottak a lakásban nagyobb számú macskát és két kutyát tartottak,

de azok etetéséről, itatásáról, egészségük megőrzéséről, illetőleg tartási helyük tisztaságáról nem gondoskodtak,

a lakók egyike pedig ebből kifolyólag birtokháborítási pert kezdeményezett az idősebb asszony ellen.

macska

Fotó: police.hu

A végrehajtó – rendőrség közreműködésével – végül egy macskát tudott elszállíttatni a lakásból, a vádlottak ugyanis az általuk tartott 2 kutyát és 22 macskát átvitték két másik, szintén a tulajdonukat képező, de lakatlan Kazinczy lakótelepi lakásba.

Az állatokat azonban itt is nagymértékben elhanyagolták: alig etették és itatták őket, illetőleg nem is takarítottak utánuk.

Alultápláltság, élősködők, nyomor

A két lakásban 2017. november 13-án házkutatást tartottak, amelynek során a kiérkező rendőrök rendkívül erős vizeletszagot észleltek, a falak koszosak és vizesek voltak, a lakások padlóját ürülék borította, nem volt fűtés– és áramszolgáltatás sem.

A lakásokban talált állatok egészségi állapota a megfelelő gondozás és tartás hiánya miatt meglehetősen rossz volt:

lesoványodtak és dehidratáltak voltak, a macskák ezen felül fülatkától szenvedtek, a kutyák pedig az elhanyagolás következtében agresszívvá váltak.

Alultápláltság és kiszáradás következtében egy kölyökmacska az intézkedést követően nem sokkal el is pusztult, de az itatás hiánya kiváltotta dehidratáltság a többi állatnak is különös szenvedést okozott.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a vádlottakat 15 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntettével és 10 rendbeli állatkínzás vétségével vádolja. A járási ügyészség vádiratában mindkét vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság rendelje el a pártfogó felügyeletüket, illetőleg kötelezze őket a nyomozás során felmerült több, mint 600.000.-Ft-os bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.

Kapcsolódó hírek