Belföld

Ököllel ütötte Puzsér Róbertet a kormánymédia díszcigánya

Baleset

Tűzforró autóban rekedt egy kétéves kisfiú Komáromban

Gazdaság

Keményen megsarcolja a kormány az autósokat

Feloszlatással fenyegette meg a rendőrség Hadházy és a Momentum fórumát, amit egy magánétteremben tartottak volna

Írásos engedélyt kért a rendőrkapitányság az étterem tulajdonosától, amitől úgy beszart, hogy inkább nem adja ki a helyet a Momentumnak.

hadhazy_akos
Fotó: Facebook/Hadházy Ákos

November 28-án Bicskén, egy étteremben tartott volna zártkörű beszélgetést Hadházy Ákos független képviselő és a Momentum helyi szervezete az Európai Ügyészséghez való csatlakozás kapcsán, de a város rendőrkapitányságának nem tetszett az ötlet.

Erről a párt adott ki sajtóközleményt, amelyből kiderül: az aktivistájuk eredetileg egy ugyanazon a napon tartandó aláírásgyűjtés miatt ment bejelentést tenni a rendőrségre, ahol

közölték vele, hogy az esti rendezvényük is bejelentés köteles.

Ez azonban téves állítás – írja a Momentum –, hiszen csak a közterületen tartott események bejelentés kötelesek:

A Gyülekezési törvény 10.§ (8) értelmében közterület a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, és amelyet mindenki korlátozás nélkül igénybe vehet, ideértve a közterületnek közútként vagy térként szolgáló részét is.

A párt szerint tehát a rendőrségnek nincs hatásköre megszabni, hogy valaki tarthat-e politikai rendezvényt magánterületen.

A rendőrség ennek ellenére továbbra is ragaszkodott az álláspontjához, hogy az aktivista a tulajdonos írásbeli engedélyével sétáljon vissza és úgy jelentse be az eseményt.

Ha pedig a rendezvény szervezői ezt nem teszik meg, akkor fel fogják oszlatni a rendezvényt és a szervezők ellen szabálysértési eljárást fognak kezdeményezni.

A szervezők mindezt megosztották az étterem tulajdonosával is, aki ekkor visszavonta hozzájárulását ahhoz, hogy megtarthassák nála a rendezvényt.

„A Momentum az események fényében egyértelműen úgy gondolja, az állampolgárokat gyülekezési jogaik gyakorlásában korlátozták akkor, amikor plusz kötelezettségeket várt el a rendőrség a rendezvénnyel kapcsolatban. A rendőrség ezen tette alkalmas lehetett arra, hogy megfélemlítse a étterem tulajdonost és a párt aktivistáit és ellehetetlenítse a helyi közügyek demokratikus megvitatását” – írták.

A beszélgetésen Hadházy Ákos is részt vett volna, aki a Facebookon arról számolt be, hogy ez a második eset, hogy „nyilván felsőbb utasításra” ellehetetlenítik a rendezvényüket.

Ez is érdekelhet:
Meg akarták mérgezni osztálytársukat a sárvári kisiskolások

Kapcsolódó hírek

Drogot is árultak a szegedi dj-k, lekapcsolták őket

Egy héten belül már a második postás halt meg munka közben

Megvan a Momentum új elnöke

Hadházy: Orbánék honvédségi gépekkel repülhettek a németországi foci-Eb-re

Elképesztő: még ma is ott ült a parlamentben az ellenzék

Elege lette a szülőknek a háborús plakátokból Orosházán

Hadházy Ákos is beleszállt az ATV-be: „a demokrácia színház fontos díszlete ez a csatorna”

Lemondott Donáth Anna

Donáth Anna azzal fenyeget: tovább fognak építkezni