Sarkvidéki levegő zúdul az országra, hófúvás is lehet

Havas autó Nagykanizsán 2018. február 20-án.
Havas autó Nagykanizsán 2018. február 20-án. Fotó: MTI/Varga György

Több hullámban fagyos levegő árasztja el kontinensünket november utolsó napjaiban, havazásra, ónos esőre, sőt, hófúvásra is figyelmeztetnek a meteorológusok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön azt írta a Facebook-oldalán, hogy

a jövő hét első napjaiban észak, északkelet felől több hullámban árasztja el Közép-Európát és a mediterrán térség középső és keleti részét a sarkvidéki eredetű, fagyos levegő.

A hideg és meleg nedves levegő határán mediterrán ciklonok alakulnak ki, amelyek pályája érintheti hazánkat is. Eleinte eső, majd vegyes halmazállapotú csapadék lehet mindennek a hozadéka, de a csapadék mennyisége és halmazállapota most még nagyon bizonytalan – áll a prognózisban.

Az Időkép szerint kiadós eső várható jövő hétfőn, melyet estétől nyugaton és északon, kedden pedig egyre többfelé havazás válthatja fel. A prognózis szerint mivel a talajközeli légrétegekben hamarabb érkezhet a hideg levegő,

átmenetileg fagyott eső, ónos eső sem zárható ki.

Az időjárásportál szerint az, hogy kialakul-e számottevő hóréteg, az még kérdőjeles, viszont úgy tűnik, hogy az ország nagy részén legalább pár centiméter hullhat. Ezzel együtt jelentős lehűlés is körvonalazódik, a hét közepére több fokkal csökken a hőmérséklet, helyenként napközben is fagyhat.

A hideg és a csapadék mellé hétfőtől sokfelé erős északi-északkeleti szél is társulhat, emiatt jelentősen csökkenhet a hőérzet. Az Időkép szerint főként nyugaton és északkeleten fokozódhat

akár viharossá is a légmozgás, ez pedig hófúvást is eredményezhet.

A hosszú távú előrejelzés szerint nem lesz túl szerethető a jövő hét:

idokep-elorejelzes

Ábra: Időkép

Kapcsolódó hírek