Belföld

Pánik a Karmelitában, vasárnap egész nap üléseztek Rogánék

Egészségügy

Rossz hír érkezett Karsai Dánielről, kórházban ápolják

Bűnügy

Rengeteg pénzt találtak: vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ vezetőjét

Közmunkásokat csinálna a hajléktalanokból a kormány

Különleges közmunkaprogramot dolgozna ki a kormány a hajléktalanoknak, mellyel a társadalomba és a munkaerőpiacra kívánja visszavezetni őket.

Harta ViktorHarta Viktor
Közmunkásokat csinálna a hajléktalanokból a kormány
Fotó: Pixabay

Minderről a HVG cikkezett csütörtökön egy birtokukba került előterjesztésre hivatkozva, a dokumentum még nem került a kormány elé. A terv célja a hajléktalanok társadalomba való visszavezetése lenne.

A javaslat megállapítja: a hajléktalanok elhelyezkedését mentális, szociális, egészségügyi problémák, esetenként alacsony iskolai végzettség is nehezíti. Mindezek tükrében visszavezetésük a társadalomba az előterjesztés szerint csak fokozatosan lehetséges, a végcél az, hogy meg tudják teremteni saját lakhatásuk feltételeit. Ezért célzott közfoglalkoztatási programokat indítanának.

Két hajléktalankategória

A lap szerint a javaslat két jól elkülönülő csoportba sorolja a hajléktalanokat. A speciális közmunkaprogramba azok kerülnének, akik

mind egészségügyi, mind mentális-szociális állapotukat tekintve rehabilitálhatóak, illetve nem régóta hajléktalanok.

A másik csoportba azokat sorolja a dokumentum, akiknek egészségügyi, szociális, valamint mentális állapotuk túlságosan károsodott az utcán töltött idő alatt, esetleg már ilyen állapotban kerültek oda.

Róluk tartósan gondoskodni kell erre alkalmas hajléktalan-otthonokban, hajléktalan-rehabilitációs intézetekben – áll a cikkben.

Ennél a kategóriánál felmerült az is, hogy ezekben a bentlakást nyújtó otthonokban akár az ebbe a kategóriába sorolt hajléktalanokat is foglalkoztathatnák. Náluk azonban nem a munkaerőpiacra történő visszavezetés lenne a cél, hanem hogy megteremtsék „saját lakhatásuk anyagi feltételeit”.

A cikk szerint a javaslatban az is megjelenik, hogy a hajléktalanok csak akkor tudnak visszailleszkedni a társadalomba, ha nemcsak munkalehetőséget kapnak, de ezzel párhuzamosan egyrészt a lakhatásukat is támogatják, valamint a mentális-pszichikai „stabilitásukat” és a „motiváltságukat” is erősíteni kell.

Ez is érdekelhet

Börtönbe kerülnek a hajléktalanokat rugdosó, alázó mohácsi rendőrök

Meztelenre vetkőztettek, megaláztak, megvertek egy hajléktalant fiatalok múlt vasárnap Pécsen

Megszólalt a BM: este 8 órától életbe lép a „vörös kód”

Újabb fideszes városból tilthatták ki az Orbán-paródiáival elhíresült Somogyi Andrást

Rétvári Bence bejelentette, Magyarországon az emberek 83 százaléka biztonságban érzi magát

Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz budapesti elnöke