Bűnügy

Sörösdobozt vágtak egy villamosvezetőhöz Budapesten, kórházba kellett vinni

Külföld

Putyin megszólalt a háború folytatásáról

Baleset

Megtalálták a verőcei hajóbaleset 19 éves áldozatának holttestét

HungaroControl: sürgős szükség van a drónok szabályozásra

6-7 éven belül 10 millióra emelkedhet a pilóta nélküli járművek száma a világon.

HungaroControl: sürgős szükség van a drónok szabályozásra

Sürgős szükség van a drónszabályozás minél előbbi megalkotására, mert ma a drónok veszélyeztetik a légiközlekedést, felderíthetetlenek és irányíthatatlanok – mondta Szepessy Kornél, a HunaroControl vezérigazgatója csütörtökön a HungaroControl drón konferenciáján.

A magyar légiforgalmi szolgálat vezetője kiemelte, hogy

a pilóta nélküli járművek száma a világon 6-7 éven belül 10 millióra emelkedhet, Magyarországon 2020-ra a drónos repülések száma elérheti a 30 ezret, ennyi kereskedelmi légi járat közlekedik ma naponta Európában.

Szepessy Kornél szerint céljuk a szabályozott integrálás, és az, hogy a magyar szolgáltató megkerülhetetlen legyen ebben az iparágban. Ezért is indultak el egy uniós pályázaton, amelyek a drónok repülését menedzseli. Ennek részeként már elkészült, de jogi szabályozás hiányában még nem működik egy honlap, amely amellett, hogy a drónok regisztrálására szolgál, képes meteorológiai és légtérhasználati információkkal is ellátni a felhasználókat.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy a világ vezető államai 60 milliárd dollárt fektetnek az iparágba, Magyarországon 2025-re 72 milliárd forint bevétele származhat az iparágnak.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy a drónok felhasználását a kormány kiemelten kezeli, mivel a honvédség és a rendőrség mellett olyan magyar vállalatok is érdeklődnek a technológia iránt, mint a Magyar Posta.

Hangsúlyozta: a jövő azoké az egymással kommunikáló, egymás mozgására reagáló eszközöké, amelyek képesek emberi beavatkozás nélkül is működni. Ezzel kapcsolatban Magyarországon jelentős tudás halmozódott fel, ezért együtt kell dolgozni azért, hogy a szabályozás támogassa a drónok innovációját, de ne jelentsen veszélyt a légiforgalom biztonságára.

A drónok jövőbeni felhasználásával kapcsolatban előadásában Honti Pál, a TedX Danubia kurátora azt mondta, ha képesek lesznek rajban repülni, akkor létrejöhet egy új infrastruktúra-hálózat, a „drónnet”, amely mindig és mindenhol elérhető lesz. Ennek segítségével a szállítmányozás is megoldható lesz.

Ez is érdekelhet: A CEU-rektor eligazította Szijjártót, aki ezúttal sem tud semmit semmiről

Kapcsolódó hírek

Dobrev Klára valószínűleg megdöntötte a legrühelltebb politikus rekordját a Youtubeon

Orbán Ráhel megdicsérte Budapestet, csak szerinte kevés a luxusbolt

Most érkezett! Bezárt egy éttermet a Nébih, súlyos dolgokat találtak

Varga Mihály most jelentette be: rengeteg pénz érkezett Magyarországra az uniótól

Nagy segítség a magyar családoknak: megvan a következő magyar űrhajós

Dől a pénz idén: családonként 1 millió forinttal nőtt a magyarok vagyona

Több száz dolgozót küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból

Nyílik az ország első Primark üzlete, már megvan a dátum

A KSH kiszámolta: 658 400 forint volt a bruttó átlagkereset márciusban

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!