Baleset

Nagy baleset Budapesten, több busz is késik

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Belföld

Súlyos dolgokat állít Dúró Dóráról és Kocsis Mátéról Magyar Péter

Türelmetlen betegek miatt akadozik a sürgősségi ellátás a Kórházszövetség szerint

Napi működési problémákkal küzd a sürgősségi osztályok legalább kétharmada – állapította meg a Magyar Kórházszövetség felmérése. Az eredményekről a Magyar Időknek Ficzere Andrea, a kórházszövetség elnökhelyettese beszélt.

Ficzere elmondta:

a 107 tagintézményből hatvan reagált, közülük 41-ben van sürgősségi betegellátó osztál (SBO), és 32 helyről kapták azt a visszajelzést, hogy nem tudnak zökkenőmentes betegellátást biztosítani.

A miértre több okot is megjelöltek a kórházak vezetői. A legfontosabb viszont szerintük

a sürgősségi osztályok indokolatlan igénybevétele.

A kórházszövetség helyettes vezetője szerint ugyanis

a betegek a legkisebb ellenállás irányába mozdulnak, így ha sokat kellene várakozniuk valamelyik szakorvosi vagy diagnosztikai vizsgálatra, akkor inkább a sürgősségi osztályt keresik fel – sokszor indokolatlanul –, hiszen tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy ott kötelesek őket fogadni. Az általánosan alacsony egészségkultúra miatt olyan problémával is a sürgősségi osztályokra mennek az emberek, amelyek egyáltalán nem oda valók.

Ficzere szerint további gond, hogy sok esetben a háziorvosi és a szakrendelőkből is ezekre a betegellátó egységekre irányítják a problémásabb, azonban sürgős ellátást nem igénylő eseteket. Mindez az általános orvos– és szakdolgozóhiány tekintetében csak tovább tetézi a gondokat, a túlterhelést – olvasható a Magyar Idők cikkében.

Sok helyütt egyszerűen nincs annyi dolgozó, ahány embert be kellene osztani egy-egy műszakba. Ezért az intézmények egy részében más osztályokról irányítanak át a sürgősségi osztályokra orvosokat, nővéreket. Ez feszültséget generál az egyes kórházi egységek között, valamint a kórházszövetség feje szerint elértékteleníti a sürgősségi szakmát.

Kevesebb sürgősségi a megoldás?

Az elnökhelyettes megjegyezte, további gondot jelent a sürgősségi szakorvosok magas órabére. Vannak kórházak, ahol 7,5-13 ezer forint közötti órabérért vállalnak munkát az orvosok. A bérspirálnak bérplafonnal lehetne megálljt parancsolni, ezzel a feszültségeknek és a kigazdálkodhatatlan béreknek is ki lehetne húzni a méregfogát.

Ficzere Andre azt is elmondta, a kórházszövetség azt javasolta, hogy a jelenleginél kevesebb sürgősségi osztályt tartsanak fent, de ahol marad SBO, ott ne legyen gond az ellátás színvonalával.

Kapcsolódó friss hírek

„Éppen kúrják Szájer Józsit, kértek matricát?” – A fideszesek hallani sem akarnak már az Alaptörvény atyjáról

Döbbenetes támogatottságot mértek Magyar Péter pártjának, látványosan hanyatlik a Fidesz

Jelentős felmelegedés érkezik, ekkor tér vissza a nyárias idő

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt