Elzárnák a budapesti aluljárókat a hajléktalanok elől

A hajnali gyalogosok inkább keljenek át a felszínen, az úttesten, csak a hajléktalanok nehogy lejussanak az aluljáróba.

Egy kormányzati dokumentum szerint nem csak jogszabállyal, hanem fizikailag is távol tartanák a hajléktalanokat Budapest forgalmas közlekedési csomópontjaitól: a HVG birtokába került előterjesztés lényege, hogy az aluljárókat az utolsó metró után távvezérelt rácsokkal zárnák le, így megakadályozva azt, hogy bejussanak a hajléktalanok.

A lap szerint az előterjesztést az Emmi készíttette a belügyminiszter és több más szervezet bevonásával, a javaslat hamarosan a kormány elé kerülhet.

Az indoklás az, hogy az aluljárók rendezett állapotának fenntartásához elengedhetetlen az éjszakai lezárás.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a BKK és a Budapesti Közút Zrt. szakmai szervezetei már ki is dolgozták a lezárás tervezetét. A HVG szerint ez két ütemben történne, mivel jelenleg nem mindenhol oldható meg azonnal a gyalogosok biztonságos, felszíni átkelése, hiszen nincsenek mindenhol kiépítve az ehhez szükséges átkelők, lámpák.

Az első ütemben, még 2018-ban kilenc kiemelt aluljárót zárnák le:

  • Deák tér aluljáró – 5 kijárat
  • Corvin negyed aluljáró – 10 kijárat
  • Kálvin téri aluljáró – 7 kijárat
  • Újbuda-központ aluljáró – 4 kijárat
  • Móricz Zsigmond téri aluljáró – 11 kijárat
  • Ecseri úti aluljáró – 3 kijárat
  • Váci út–Csanády u. aluljáró – 4 kijárat
  • Boráros tér 1. – 3 kijárat
  • Lehel tér déli aluljáró – 4 kijárat

Ezen aluljárók esetében az előterjesztés szerint a felszínen “forgalomtechnikai módosítás nélkül” már biztosított a gyalogosközlekedés.

A cikk szerint az intézkedés első üteme 96 millió adóforintba kerülne. A második ütemben olyan nagy aluljárókat zárnának le, ahol jelenleg nem lehet a felszínen biztonságosan átkelni, így ki kell építeni a megfelelő környezetet. Hogy ez mennyibe kerülne, még nem tudni.

Ráccsal a hajléktalanok ellen

Az előterjesztés szerint a gyakorlatban a metrólejárók aljára felszerelt, elektromosan működő rácsokkal zárnák le az aluljárókat. Ez biztonsági okokból közteresek jelenlétében történne, nyitásuk viszont már távvezérelve is megoldható lenne.

A dokumentum említést tesz egy 150 fő befogadására alkalmas hajléktalanotthon létesítéséről is, mely Újpesten, a korábbi Árpád Úti Kórház területén lévő épületben kapna helyet. Ide azok a hajléktalanok kerülnének, akik rendkívül rossz állapotban vannak, adott esetben önellátásra is képtelenek. Az otthon kialakítása 270 millió forintba kerülne, éves fenntartási költségére pedig 97,7 millió forintot számoltak.

Tudsz te ennél jobbat is? Szerkesztő-újságírót keresünk!

Kapcsolódó hírek