Elzárnák a budapesti aluljárókat a hajléktalanok elől

A hajnali gyalogosok inkább keljenek át a felszínen, az úttesten, csak a hajléktalanok nehogy lejussanak az aluljáróba.

Egy kormányzati dokumentum szerint nem csak jogszabállyal, hanem fizikailag is távol tartanák a hajléktalanokat Budapest forgalmas közlekedési csomópontjaitól: a HVG birtokába került előterjesztés lényege, hogy az aluljárókat az utolsó metró után távvezérelt rácsokkal zárnák le, így megakadályozva azt, hogy bejussanak a hajléktalanok.

A lap szerint az előterjesztést az Emmi készíttette a belügyminiszter és több más szervezet bevonásával, a javaslat hamarosan a kormány elé kerülhet.

Az indoklás az, hogy az aluljárók rendezett állapotának fenntartásához elengedhetetlen az éjszakai lezárás.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, a BKK és a Budapesti Közút Zrt. szakmai szervezetei már ki is dolgozták a lezárás tervezetét. A HVG szerint ez két ütemben történne, mivel jelenleg nem mindenhol oldható meg azonnal a gyalogosok biztonságos, felszíni átkelése, hiszen nincsenek mindenhol kiépítve az ehhez szükséges átkelők, lámpák.

Az első ütemben, még 2018-ban kilenc kiemelt aluljárót zárnák le:

  • Deák tér aluljáró – 5 kijárat
  • Corvin negyed aluljáró – 10 kijárat
  • Kálvin téri aluljáró – 7 kijárat
  • Újbuda-központ aluljáró – 4 kijárat
  • Móricz Zsigmond téri aluljáró – 11 kijárat
  • Ecseri úti aluljáró – 3 kijárat
  • Váci út–Csanády u. aluljáró – 4 kijárat
  • Boráros tér 1. – 3 kijárat
  • Lehel tér déli aluljáró – 4 kijárat

Ezen aluljárók esetében az előterjesztés szerint a felszínen “forgalomtechnikai módosítás nélkül” már biztosított a gyalogosközlekedés.

A cikk szerint az intézkedés első üteme 96 millió adóforintba kerülne. A második ütemben olyan nagy aluljárókat zárnának le, ahol jelenleg nem lehet a felszínen biztonságosan átkelni, így ki kell építeni a megfelelő környezetet. Hogy ez mennyibe kerülne, még nem tudni.

Ráccsal a hajléktalanok ellen

Az előterjesztés szerint a gyakorlatban a metrólejárók aljára felszerelt, elektromosan működő rácsokkal zárnák le az aluljárókat. Ez biztonsági okokból közteresek jelenlétében történne, nyitásuk viszont már távvezérelve is megoldható lenne.

A dokumentum említést tesz egy 150 fő befogadására alkalmas hajléktalanotthon létesítéséről is, mely Újpesten, a korábbi Árpád Úti Kórház területén lévő épületben kapna helyet. Ide azok a hajléktalanok kerülnének, akik rendkívül rossz állapotban vannak, adott esetben önellátásra is képtelenek. Az otthon kialakítása 270 millió forintba kerülne, éves fenntartási költségére pedig 97,7 millió forintot számoltak.

Kapcsolódó hírek