Nagyot drágulhat idén a karácsonyfa

A száraz nyár nem tett jót a fenyőknek, emiatt pedig mélyebbre kell nyúlni idén karácsonykor a pénztárcába.

Hat hét múlva karácsony, az áruházakban már egymást érik a szaloncukrok a polcokon, napokra vagyunk attól, hogy újabb agysejtek millióit irtsa ki a minden plázában végtelenítve szóló All I Want For Christmas Is You, valamint közeledik az az idő, amikor a fenyőárusok is kipakolják a portékájukat.

A Pénzcentrum cikke szerint az elmúlt években ugyan lényegében nem változott a fenyőfák ára, idén viszont drágulás várható. Ennek okát a forró, csapadékszegény nyárban keresheted.

A lap szerint a hazai lucfenyőkből kevesebb termett, mint tavaly, de az Észak-Európából beérkező nordmann fenyő is drágul a szárazság miatt, Németországban és Ausztriában sok helyen a fenyők 20-30 százaléka kipusztult.

És bár idén is terem fenyő, de mivel évente több százezer, vagy akár egymillió fenyőt is behozunk külföldről (sok százezer magyar fa megy közben külföldre), így a drágulás kihatással lesz az itthon megvásárolható fákra is.

A lap szerint a népszerű lucfenyő méteréért tavaly 2-3 ezer forintot kértek el, idén akár 3500 forint is lehet ez az ár.

Idén is érdemes lesz taktikázni, a statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy az ünnepek előtti héten már nagyjából 22 százalékkal olcsóbban juthatsz karácsonyfához, karácsony napján pedig akár féláron is megszerezheted az áhított fenyőt – bár ez azért nem egy életbiztosítás – emlékeztet a lap.

Kapcsolódó hírek