Közlekedés

Megszólalt a MÁV, miután az osztrákok levágták a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

Belföld

Mi történt? Pintér Sándor azonnali hatállyal, indoklás nélkül fontos vezetőket rugdosott ki szombaton

Baleset

Traktorral felborult és meghalt egy férfi Baranyában

Elküldték a Videotontól a magyar dolgozókat, hogy olcsó ukrán munkaerőt vehessenek fel a helyükre

Székesfehérvár egyik legnagyobb munkásszállóján a lakók közel fele már ukrán.

Harta ViktorHarta Viktor
Elküldték a Videotontól a magyar dolgozókat, hogy olcsó ukrán munkaerőt vehessenek fel a helyükre
Fotó: Videoton EAS Kft.

A székesfehérvári helyzetről az Átlátszó közölt terjedelmes cikket. A lap szerint az állam nem verte nagy dobra, hogy tavaly az eredetileg tervezett összegnél jóval többet költöttek arra, hogy ukrajnai vendégmunkásokat Magyarországra csábítsanak.

Az ezzel kapcsolatos médiakampány során Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban hirdették a magyar melót.

És van is jelentkező a keleti szomszédainktól, olyannyira, hogy Székesfehérvár egyik legnagyobb munkásszállóján jelenleg a lakók közel fele ukrán vendégmunkás, a városban gyakori az ukrán szó.

A magyarok között többen vannak, akik a keleti határszélről jöttek Fejér megye szívébe dolgozni. Az Átlátszónak nyilatkozó magyarok egyike szerint a szállón lakó ukránok nem igazán akarnak beilleszkedni, nem ritka az ivás és az üvöltözés sem. Elmondták,

hallottak már olyanról is, hogy valaki az ukránok miatt felmondott a gyárban, mert megelégelte az egyenlőtlen bánásmódot. Voltak olyanok is, akik azért költöztek el a szállóról, mert megszűnt az állásuk, ezzel pedig a lakhatási lehetőségük is. Olyan elbocsátott munkavállaló is akadt, aki sírva számolt le a cégnél.

Az egyik helyi nagyvállalat HR-ese az Átlátszónak azt mondta, munkaerő-lecserélésről lehet szó, ami háttérbe szorítja a magyar munkavállalót a külhonival szemben. Ami az igazán meglepő volt,

hogy az elküldöttek helyére valahogy azonnal lettek külföldi dolgozók.

Őket eleinte nagyobb kedvezményekkel tudja alkalmazni a cég. Ráadásul a külföldiek több túlórát vállalnak, és nem ragaszkodnak a szakszervezeti tagsághoz és a kollektív szerződés meglétéhez sem – jegyzik meg az Átlátszónak beszámoló források.

Feszültségbe torkolló egyenlőtlen bánásmód

A munkáltatók általában elégedettek az Ukrajnából érkezőkkel. A munkások az ukrajnai havi 50-60 ezer forintnak megfelelő hrivnya helyett itt havi 180-190 ezer forintot kereshetnek, a munkásszálló ingyen van, valamint havonta egyszer fizetik a hazaútjukat is.

Az egyenlőtlen bánásmód miatt azonban születnek feszültségek. A magyar dolgozóknak az nem tetszik, hogy bár mindenkit ugyanazért a bérért foglalkoztatnak, az ukránok ingyen kaptak szállást, ami az itthoniaknak nem jár.

Az Átlátszó felidézte, 2017-ben a sárvári Flex-üzemben – ahová több száz ukrán vendégmunkás érkezett – abból lett feszültség, hogy több régi dolgozónak felmondtak, illetve voltak, akik maguk választották ezt, amikor csökkentették fizetésüket.

Videoton: munkaerőhiány van

A lap kereste a cikk kapcsán a Videoton Holding Zrt.-t, de nem kaptak választ. Miután azonban publikálták az anyagot, a cégnek mégis sürgős lett reagálni.

Leírták, a munkaerőhiány olyan rendkívüli méreteket öltött, hogy az ipari termelés jelenlegi, illetve növekvő szintjének a biztosításához elengedhetetlen a munkaerő bázis növelése. Hangsúlyozták, hogy a cég által ismert valamennyi esetben a munkaadók betartják az EU-s és hazai irányelvet, hogy ugyanazért a munkáért ugyanazt a jövedelmet kell biztosítani.

Hozzátették azt is, hogy „a vonatkozó előírásoknak megfelelően”, a távolabbról bejáró munkavállalók esetében a vonatkozó extra költségeket (pl. bejárás, szállás, hazautazás) a munkaadók vállalják. Ez ugyanúgy vonatkozik az ország távolabbi részéről származó munkavállalókra, mint a határon túliakra.

Ezek is érdekelhetnek

Félmilliós fizetésre vágynak a pályakezdők

Nekimentek Orbán egyik leghűségesebb oligarchájának a fociultrák

Legalább 2-300 ezer vendégmunkás jöhet Magyarországra a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából

Orbán Viktor is gratulált a „kisújszállási asszonyságnak”

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Jó hírek érkeztek a Börgöndi Légiparádén megsérült apáról